wtorek, 23 września 2014

Sałatka z karmelizowanymi burakami i fetą

Przepyszna sałatka z karmelizowanych buraków w towarzystwie sera feta będzie doskonałą przystawką lub lekkim daniem dla osób dbających o dietę. Doskonale smakuje, wygląda wykwitnie a nie kosztuje dużo ani pracy ani pieniędzy.







Składniki:

(na 2 porcje

4 buraki

Sól

Czarny pieprz

Łyża masła klarowanego

Łyżka miodu wielokwiatowego

Łyżka kremu balsamicznego

2 duże plastry sera feta

Głowka sałaty masłowej

Rzodkiewki

Pestki dyni lub orzechy włoskie do posypania



Sposób przygotowania:

Buraki gotujemy w łupinkach w osolonej wodzie. Obieramy i kroimy na plastry o grubości 1 cm. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajmy miód i krem balsamiczny. Gdy składniki się połączą układamy plastry buraków i doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Przesmażamy z obu stron aż buraki pokryją się glazurą.

Sałatę myjemy i rwiemy na mnijesze kawałki. Uk ladamy na telerzach. Buraki układamy na sałecie w formię okręgu. Posrodku układmy duży kawałek fety. Całość polewamy sesem powstałym przy karmelizowaniu buraków. Posypujemy pestami dyni lub połówkami orzechów włoskich.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly