Jest
to bardzo łatwe, nieskomplikowane danie. Jego podstawę stanową
warzywa dzięki czemu jest lekkie i nie tuczące. Doskonale smakuje
serwowane z ugotowanym na sypko ryżem. Zamiast suszonych papryczek
chilli można użyć marynowanych papryczek ze słoika lub ostrej
papryki.
SKŁADNIKI:
-
3-4 duże kalarepy
-
garść suszonych grzybów (opcjonalnie)
-
1l bulionu
-
słoik koncentratu pomidorowego
-
4-5 pomidory bez skórki lub puszka pelatti
-
2 suszone papryczki chili
-
średnia cukinia
-
3 duże cebule
-
oliwa do smażenia
-
6 kiełbas śląskich
-
warzywko
-
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Kalarepę
pokroić w dużą kostkę, zalać bulionem. Dodać grzyby i
gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą półtwarde. Następnie
dodać pomidory, koncentrat i dwie pokrojone papryczki
chili. Cukinię umyć, wydrążyć środek i pokroić w dużą
kostkę. Dodać do kalarepy i gotować przez 5 minut na wolnym ogniu.
W tym samym czasie na oddzielnych patelniach zeszklić cebule na
oliwie oraz podsmażyć pokrojone w kostkę kiełbasy. Wszystko
wymieszać razem, doprawiając warzywkiem. Przed podaniem posypać
posiekaną natką pietruszki.
czy leczo mozna zawekowac i zamiast grzybow suszonych uzyc pieczarek
OdpowiedzUsuń