środa, 24 września 2014

Leczo z kalarepy

Jest to bardzo łatwe, nieskomplikowane danie. Jego podstawę stanową warzywa dzięki czemu jest lekkie i nie tuczące. Doskonale smakuje serwowane z ugotowanym na sypko ryżem. Zamiast suszonych papryczek chilli można użyć marynowanych papryczek ze słoika lub ostrej papryki. 




 

SKŁADNIKI:

  • 3-4 duże kalarepy
  • garść suszonych grzybów (opcjonalnie)
  • 1l bulionu
  • słoik koncentratu pomidorowego
  • 4-5 pomidory bez skórki lub puszka pelatti
  • 2 suszone papryczki chili
  • średnia cukinia
  • 3 duże cebule
  • oliwa do smażenia
  • 6 kiełbas śląskich
  • warzywko
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Kalarepę pokroić w dużą kostkę, zalać bulionem. Dodać grzyby i gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą półtwarde. Następnie dodać pomidory, koncentrat i dwie pokrojone papryczki chili. Cukinię umyć, wydrążyć środek i pokroić w dużą kostkę. Dodać do kalarepy i gotować przez 5 minut na wolnym ogniu. W tym samym czasie na oddzielnych patelniach zeszklić cebule na oliwie oraz podsmażyć pokrojone w kostkę kiełbasy. Wszystko wymieszać razem, doprawiając warzywkiem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly