Domowe
pieczywo ma kilka niepodważalnych zalet. Wiemy co wsypaliśmy do
ciasta i tym samym wiemy co jemy, a także możemy modyfikować smak
pieczywa dokładając ulubione dodatki. W efekcie otrzymujemy
chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku bułeczki, które
cudownie pachną w całym domu.
Składniki
szklanka
maki pszennej tortowej
2
szklanki maki pszennej razowej typ 2000
18g
świeżych drożdży
łyżeczka
cukru
łyżeczka
soli
2
łyżki oliwy z oliwek
2
jajka
¾
szklanki letniej wody
płatki
papryki do posypania
Sposób
przygotowania
W
¾ szklanki letniej wody rozrobić drożdże z dodatkiem cukru i
łyżki mleka. Zostawiać na około 10-15 minut. Połączyć z
pozostała mąką, solą, oliwa z oliwek i jednym jajkiem. Wyrobić
jednolite, sprężyste ciasto. Przykryć czysta ściereczka i
pozostawiać w cieple na 1h do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na
porcje i z każdej uformować kulkę. Układać na blasze wyłożonej
silikonową mata lub papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć.
Naciąć w X. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać płatkami
papryki. Piec w 230 stopniach C przez 12-14 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz