Sałatka jarzynowa jest klasyką kuchni
polskiej. Każda gospodyni ma na nią swój sprawdzony przepis. Ja
przygotowują jej najczęściej kiedy zostanie mi włoszczyzna z
rosołu. Polecam podanie jej w kruchych koszyczkach. Smakuje
wyśmienicie, wygląda wykwintnie i świetnie sprawdzi się na
przyjęciach.
Składniki
3
marchewki
2
korzenie pietruszki
½
dużego selera
4
jajka
winne
jabłko
3-4
ogórki kiszone
strąk
czerwonej papryki
natka
pietruszki
majonez
musztarda
francuska
sól, biały pieprz
sól, biały pieprz
kruche
koszyczki:
100g masła
100g mąki pszennej
100g masła
100g mąki pszennej
100g mąki pełnoziarnistej
2
łyżki zimnej wody
sól
sól
Sposób
przygotowania
Marchewki,
pietruszki i seler obrać i ugotować w osolonej wodzie. Można tez
użyć włoszczyzny pozostałej po gotowaniu rosołu. Jajka gotujemy
na twardo i studzimy w zimnej wodzie. Wystudzoną włoszczyznę,
jajka, kiszone ogórki, obrane jabłko i paprykę kroimy w kostkę.
Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Łączymy składniki.
Dodajemy majonez oraz dużą łyżkę musztardy francuskiej z całymi
ziarnami gorczycy. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.
Ciasto:
Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę.
Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i
ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą
i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i
kroimy na mniejsze kawałki. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki
do tarteletek i odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy
widelcem. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 180 stopniach C przez 20
minut. Koszyczki
z kruchego ciasta napełniamy sałatka i dekorujemy natka pietruszki.
Uwielbiam sałatkę jarzynową, to moja ulubiona, ale nigdy jej tak nie podawałam, oryginalny pomysł:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com