Przepyszny
tort bezowy z kremowym i puszystym musem czekoladowym, wiśniami w
alkoholu i wspaniale kontrastującymi chrupiącymi orzechami.
Składniki:
Blaty
bezowe:
6
białek o temperaturze pokojowej
300g
drobnego cukru lub cukru pudru
2
łyżki cukru trzcinowego
Łyżka
białego octu winnego
Szczypta
soli
Krem
czekoladowy:
100g
czekolady gorzkiej
30g masła
2 łyżki Malibu
szczypta soli
30g masła
2 łyżki Malibu
szczypta soli
200ml
śmietany kremówki
250 serka mascarpone
250 serka mascarpone
Wiśnie
w alkoholu (z nalewki)
Orzechy
włoskie, laskowe lub migdały (wg. uznania)
Listki
melisy do dekoracji
Sposób
przygotowania:
Blaty
bezowe: Białka
wlać do suchej misy miksera, dodać szczyptę soli i ubić na
sztywną pianę. Następnie dodać łyżkę octu oraz stopniowo, nie
przerywając miksowania po łyżce cukru. Masę należy ubijać aż
cały cukier całkowicie się rozpuści a masa będzie gęsta i
sztywna. Gotową masę bezową przekładamy na dwie blachy wyłożone
papierem do pieczenia. Na papierze warto wcześniej odrysować koło
o średnicy około 23 cm. Znacznie ułatwi nam to prace i spowoduje,
że oba blaty będą tej samej średnicy. Bezy włożyć do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, a po 5 minutach zmniejszyć
temperaturę do 140 stopni i piec około 90 minut. Piekarnik uchylić
i pozostawić w nim beze do wystygnięcia.
Masa
czekoladowa: Czekoladę
rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści dodajemy Maliku,
szczyptę soli oraz masło. Zestawiamy z garnka z gorącą wodą i
mieszamy, aby masa była jednolita. Studzimy. Kremówkę ubijamy na
sztywno bez dodatku cukru. Łączymy delikatnie z ostudzoną masą
czekoladową. Serek mascarpone dodajemy małymi porcjami do masy i
delikatnie mieszamy trzepaczką, aż masa będzie jednolita.
Chłodzimy w lodówce.
Na wystudzony blat bezowy wykładamy połowę masy czekoladowej, posypujemy obficie wiśniami w alkoholu i siekanymi orzechami. Przykrywamy resztą masy czekoladowej i drugą bezą. Delikatnie dociskamy. Wierzch dekorujemy wiśniami oraz listkami melisy.
Mmm, wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuń