Nie jest to z pewnością danie
dietetyczne ale skibki z smalcem i ogórem trudno sobie odmówić. Szczególnie gdy wszystko przygotujemy sami w domu. Palce lizać!
Składniki:
60 dag słoniny wędzonej
20dag słoniny mięsnej/boczku
2 średnie białe cebule
średnie kwaskowe jabłko
majeranek
sól
20dag słoniny mięsnej/boczku
2 średnie białe cebule
średnie kwaskowe jabłko
majeranek
sól
Sposób
przygotowania:
Słoninę
drobno kroimy w mała kostkę lub mielimy w maszynce do mięsa.
Przekładamy do średniego garnka, najlepiej z grubym dnem, i
wytapiamy na bardzo małym ogniu, często mieszając (szczególnie na
początku). Gdy słonina w większości się wytopi dokładamy
pokrojoną w małą kostkę (lub zmieloną wg. uznania) słoninę
mięsną oraz przekrojone na 4 części cebule oraz jabłko (bez
gniazda nasiennego). Kontynuujemy wytapianie mieszając co kilka
minut. Gdy jabłka i cebule zaczną się rozpadać wyciągamy je.
Dodajemy łyżkę majeranku i nieco soli. Przelewamy do wyparzonych
słoiczków i natychmiast zakręcamy.
o rany! pyszności! aż cieknie ślinka! skradnę przepis!
OdpowiedzUsuńTeż sobie nie potrafię odmówić takiej przekąski...;-)
OdpowiedzUsuń