niedziela, 28 września 2014

Smalec z jabłkiem i cebulką

Nie jest to z pewnością danie dietetyczne ale skibki z smalcem i ogórem trudno sobie odmówić. Szczególnie gdy wszystko przygotujemy sami w domu. Palce lizać!




Składniki:

60 dag słoniny wędzonej
20dag słoniny mięsnej/boczku
2 średnie białe cebule
średnie kwaskowe jabłko
majeranek
sól

Sposób przygotowania:

Słoninę drobno kroimy w mała kostkę lub mielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy do średniego garnka, najlepiej z grubym dnem, i wytapiamy na bardzo małym ogniu, często mieszając (szczególnie na początku). Gdy słonina w większości się wytopi dokładamy pokrojoną w małą kostkę (lub zmieloną wg. uznania) słoninę mięsną oraz przekrojone na 4 części cebule oraz jabłko (bez gniazda nasiennego). Kontynuujemy wytapianie mieszając co kilka minut. Gdy jabłka i cebule zaczną się rozpadać wyciągamy je. Dodajemy łyżkę majeranku i nieco soli. Przelewamy do wyparzonych słoiczków i natychmiast zakręcamy.

2 komentarze:

  1. o rany! pyszności! aż cieknie ślinka! skradnę przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też sobie nie potrafię odmówić takiej przekąski...;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly