Szybki, zdrowy i pyszny obiad
gotowy w 25 minut. Łosoś gotowany na parze z aromatem cytrynowym i
płatkami papryki, orzechowy kuskus i brokuły. Samo zdrowie!
Składniki:
500g łososia
skórka z połowy cytryny
2 łyżki suszonej natki pietruszki
łyżka płatków słodkiej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, biały pieprz
0,5l bulionu drobiowego
kasza kuskus
orzechy włoskie 2 garście
brokuły
skórka z połowy cytryny
2 łyżki suszonej natki pietruszki
łyżka płatków słodkiej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, biały pieprz
0,5l bulionu drobiowego
kasza kuskus
orzechy włoskie 2 garście
brokuły
Sposób
przygotowania:
Łososia
oskrobujemy z łusek, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Z
oliwy, suszonej natki pietruszki, skórki cytrynowej, płatków
papryki, soli i białego pieprzu przygotowujemy marynatę. łososia
dzielimy na trzy porcje i obtaczamy w marynacie. Łososia
przygotowujemy na parze kilkanaście minut. Na drugim sitku
umieszczonym ponad rybą układamy różyczki brokułu. Gotujemy aż
będą półmiękkie. Bulion drobiowy podgrzewamy do wrzenia.
Wsypujemy kuskus tak aby pozostało około 1 cm płynu nad kaszą.
Pozostawiamy pod przykryciem aż napęcznieje. Orzechy włoskie grubo
siekamy. dodajemy do kaszy i mieszamy. łososia serwujemy w
towarzystwie orzechowego kuskusu i brokułów.
ale jestem pod wrażeniem tego połączenia, wow! polecam do rybki dressing ziołowy Develey - delikatny, bardzo często dodaję do swoich dań, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń