poniedziałek, 29 września 2014

Cytrynowy łosoś z orzechowym kuskusem

Szybki, zdrowy i pyszny obiad gotowy w 25 minut. Łosoś gotowany na parze z aromatem cytrynowym i płatkami papryki, orzechowy kuskus i brokuły. Samo zdrowie!




Składniki:

500g łososia
skórka z połowy cytryny
2 łyżki suszonej natki pietruszki
łyżka płatków słodkiej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, biały pieprz

0,5l bulionu drobiowego
kasza kuskus
orzechy włoskie 2 garście

brokuły

Sposób przygotowania:

Łososia oskrobujemy z łusek, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Z oliwy, suszonej natki pietruszki, skórki cytrynowej, płatków papryki, soli i białego pieprzu przygotowujemy marynatę. łososia dzielimy na trzy porcje i obtaczamy w marynacie. Łososia przygotowujemy na parze kilkanaście minut. Na drugim sitku umieszczonym ponad rybą układamy różyczki brokułu. Gotujemy aż będą półmiękkie. Bulion drobiowy podgrzewamy do wrzenia. Wsypujemy kuskus tak aby pozostało około 1 cm płynu nad kaszą. Pozostawiamy pod przykryciem aż napęcznieje. Orzechy włoskie grubo siekamy. dodajemy do kaszy i mieszamy. łososia serwujemy w towarzystwie orzechowego kuskusu i brokułów.

1 komentarz:

  1. ale jestem pod wrażeniem tego połączenia, wow! polecam do rybki dressing ziołowy Develey - delikatny, bardzo często dodaję do swoich dań, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly