Soczysta, sycąca potrawa z kurczaka, z słodkawymi burakami i chrupiącymi orzechami przykryta kołderką z ciasta francuskiego. Nawet szpinakowy farsz nie odwiódł męża od jej pochłonięcia mimo, że szpinaku nie jada.
SKŁADNIKI:
dwie
duże piersi z kurczaka
kilka łyżek ugotowanych liści szpinaku
sól, pieprz, majeranek
oliwa do smażenia
2 cebule
opakowanie cista francuskiego
jajko
kilka łyżek ugotowanych liści szpinaku
sól, pieprz, majeranek
oliwa do smażenia
2 cebule
opakowanie cista francuskiego
jajko
PRZYGOTOWANIE:
Pierś
z kurczaka myjemy, suszymy i nacinamy w połowie tworząc kieszonkę.
Doprawiamy solą, pieprzem i grubo majerankiem. W kieszonce upychamy
ściśle ugotowane w osolonym wrzątku liście szpinaku. Pierś
smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na rumiano. Dolewamy
około pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 15 minut.
Jeśli w tym czasie cały sos wyparuje dolać jeszcze odrobinę wody.
Piersi odłożyć na talerz do ostygnięcia. Na tej samej patelni na
której smażył się kurczak podsmażyć pokrojona w piórka cebulę.
Piersi
ułożyć na rozwiniętym płacie ciasta francuskiego obok siebie
wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć w ciasto formując na końcach
kokardkę. Posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać majerankiem.
Piec w 220 stopniach C przez około 15-17 minut do zarumienienia
ciasta. Kroić na plastry i serwować z ziemniakami i ulubiona
jarzynką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz