wtorek, 30 września 2014

Pierś faszerowana szpinakiem w cieście francuskim

  Soczysta, sycąca potrawa z kurczaka, z słodkawymi burakami i  chrupiącymi orzechami przykryta kołderką z ciasta francuskiego. Nawet szpinakowy farsz nie odwiódł męża od jej pochłonięcia mimo, że szpinaku nie jada.

 



SKŁADNIKI:

dwie duże piersi z kurczaka
kilka łyżek ugotowanych liści szpinaku
sól, pieprz, majeranek
oliwa do smażenia
2 cebule
opakowanie cista francuskiego
jajko

PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka myjemy, suszymy i nacinamy w połowie tworząc kieszonkę. Doprawiamy solą, pieprzem i grubo majerankiem. W kieszonce upychamy ściśle ugotowane w osolonym wrzątku liście szpinaku. Pierś smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na rumiano. Dolewamy około pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Jeśli w tym czasie cały sos wyparuje dolać jeszcze odrobinę wody. Piersi odłożyć na talerz do ostygnięcia. Na tej samej patelni na której smażył się kurczak podsmażyć pokrojona w piórka cebulę.
Piersi ułożyć na rozwiniętym płacie ciasta francuskiego obok siebie wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć w ciasto formując na końcach kokardkę. Posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać majerankiem. Piec w 220 stopniach C przez około 15-17 minut do zarumienienia ciasta. Kroić na plastry i serwować z ziemniakami i ulubiona jarzynką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly