Bardzo
lubię kalafior, szczególnie półtwardy i chrupiący podany w
sałatkach. Świetnie komponuje się słodkimi, soczystymi
pomidorkami i kwaśnym kremem balsamicznym. Dodatek oliwy z oliwek
zapewnia dobre wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,
D, E, K). Pyszna propozycja na zdrowy, wartościowy posiłek.
SKŁADNIKI:
(na
2 duże porcje)
½
kalafiora
około
20-30 pomidorów koktajlowych
średnia
cukinia
płatki
papryki
oliwa
z oliwek
krem
balsamiczny
sól,
cukier
WYKONANIE:
Kalafior
myjemy. Dzielimy na małe różyczki. Gotujemy w wodzie z dodatkiem
soli i łyżeczki cukru na półtwardo. Studzimy. Cukinie myjemy i
obieraczka do warzyw obieramy cienkie plasterki. Zawijamy w ruloniki.
Pomidorki myjemy. Obrywamy szypułki. Na talerzach układamy
kalafior. Pomiędzy niego wkładamy ruloniki cukinii. Posypujemy
pomidorkami koktajlowymi i płatkami papryki. Skrapiamy oliwa z
oliwek oraz kremem balsamicznym.
Pyszna sałatka, a do tego dekoracyjna z tymi cukiniowymi rulonikami.
OdpowiedzUsuń