poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Sałatka z kalafiorem, cukinią i pomidorami

  Bardzo lubię kalafior, szczególnie półtwardy i chrupiący podany w sałatkach. Świetnie komponuje się słodkimi, soczystymi pomidorkami i kwaśnym kremem balsamicznym. Dodatek oliwy z oliwek zapewnia dobre wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Pyszna propozycja na zdrowy, wartościowy posiłek.




Sałatka z kalafiorem, cukinią i pomidorami




SKŁADNIKI:

(na 2 duże porcje)

½ kalafiora

około 20-30 pomidorów koktajlowych

średnia cukinia

płatki papryki

oliwa z oliwek

krem balsamiczny

sól, cukier



WYKONANIE:



Kalafior myjemy. Dzielimy na małe różyczki. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru na półtwardo. Studzimy. Cukinie myjemy i obieraczka do warzyw obieramy cienkie plasterki. Zawijamy w ruloniki. Pomidorki myjemy. Obrywamy szypułki. Na talerzach układamy kalafior. Pomiędzy niego wkładamy ruloniki cukinii. Posypujemy pomidorkami koktajlowymi i płatkami papryki. Skrapiamy oliwa z oliwek oraz kremem balsamicznym.






1 komentarz:

  1. Pyszna sałatka, a do tego dekoracyjna z tymi cukiniowymi rulonikami.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly