Soczyste i kruchutkie z delikatnym posmakiem papryki i selera
naciowego... przepyszne i bardzo łatwe duszone polędwiczki są jednym z moich ulubionych dań mięsnych.
SKŁADNIKI:
1
polędwiczka wieprzowa (około 450-500g)
4
łodygi selera naciowego
Kalarepa
2
czerwone cebule
Papryka
czerwona i zielona
100g
masła
2
łyżki mąki
Mały
słoiczek przecieru pomidorowego
0,5
l słodkiej śmietanki 12%
Olej
do smażenia
Sól,
pieprz, ostra papryka, cukier, maggi
WYKONANIE:
Przygotować
sos pomidorowo-śmietanowy: rozpuścić w garnku masło, dodać mąkę
a następnie zalać ok. 0,5 l wody. Dodać przecier pomidorowy i
doprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką, cukrem i maggi.
Dodać śmietankę i gotować delikatnie do zagotowania.
Polędwiczkę
umyć, osuszyć, pokroić na około 1cm plastry i rozgnieść dłonią.
Doprawić, solą, pieprzem i ostrą papryką i króciutko podsmażyć
na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie dodać poszatkowane
papryki, cebule, seler naciowy, kalarepę i zalać przygotowanym
wcześniej sosem. Dusić pod przykryciem przez 25 minut. Zdjąć
pokrywkę i dusić jeszcze około 10 minut do zagęszczenia sosu.
Polędwiczki
podawać na pierzynce z warzyw w towarzystwie pieczonych z tymiankiem
i rozmarynem ziemniaczków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz