niedziela, 17 sierpnia 2014

Duszone polędwiczki na pierzynce

Soczyste i kruchutkie z delikatnym posmakiem papryki i selera naciowego... przepyszne i bardzo łatwe duszone polędwiczki są jednym z moich ulubionych dań mięsnych.








SKŁADNIKI:

1 polędwiczka wieprzowa (około 450-500g)
4 łodygi selera naciowego

Kalarepa

2 czerwone cebule

Papryka czerwona i zielona

100g masła

2 łyżki mąki

Mały słoiczek przecieru pomidorowego

0,5 l słodkiej śmietanki 12%

Olej do smażenia

Sól, pieprz, ostra papryka, cukier, maggi



WYKONANIE:



Przygotować sos pomidorowo-śmietanowy: rozpuścić w garnku masło, dodać mąkę a następnie zalać ok. 0,5 l wody. Dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką, cukrem i maggi. Dodać śmietankę i gotować delikatnie do zagotowania.

Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić na około 1cm plastry i rozgnieść dłonią. Doprawić, solą, pieprzem i ostrą papryką i króciutko podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie dodać poszatkowane papryki, cebule, seler naciowy, kalarepę i zalać przygotowanym wcześniej sosem. Dusić pod przykryciem przez 25 minut. Zdjąć pokrywkę i dusić jeszcze około 10 minut do zagęszczenia sosu.

Polędwiczki podawać na pierzynce z warzyw w towarzystwie pieczonych z tymiankiem i rozmarynem ziemniaczków.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly