Składniki:
10g drożdży
łyżeczka miodu
130ml ciepłej wody
250g mąki pszennej
pół łyżeczki soli
4 łyżki oliwy
60 g orzechów włoskich
50g oliwek czarnych
Sposób wykonania:
Drożdże wymieszać z miodem i łyżką mąki, pozostawić na 15 minut. Mąkę wymieszać z solą, następnie dodać 3 łyżki oliwy i rozczyn drożdży. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Włożyć do naoliwionej miski i pozostawić w cieple na 40 minut. Pokroić oliwki i orzechy. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować bochenek i posmarować oliwą. Piec około 25 minut w 200 stopniach C do uzyskania złocistego koloru.
Czas przygotowania: 40’ + wyrastanie
Trudność: średnia
Ilość sztuk: 1 bochenek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz