wtorek, 19 sierpnia 2014

Chleb z oliwkami i orzechami

Domowe pieczywo jest bezkonkurencyjne. Zapach świeżego bochenka unoszący się po domu przywodzi dobry humor i wspomnienie dzieciństwa.
Zapraszam na chlebek nieco mniej klasyczny. 
Przepyszny, puszysty, z chrupiącymi orzechami i słonawymi oliwkami.





Składniki:

10g drożdży

łyżeczka miodu

130ml ciepłej wody

250g mąki pszennej

pół łyżeczki soli

4 łyżki oliwy

60 g orzechów włoskich

50g oliwek czarnych


Sposób wykonania:

Drożdże wymieszać z miodem i łyżką mąki, pozostawić na 15 minut. Mąkę wymieszać z solą, następnie dodać 3 łyżki oliwy i rozczyn drożdży. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Włożyć do naoliwionej miski i pozostawić w cieple na 40 minut. Pokroić oliwki i orzechy. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować bochenek i posmarować oliwą. Piec około 25 minut w 200 stopniach C do uzyskania złocistego koloru.


Czas przygotowania: 40+ wyrastanie

Trudność: średnia

Ilość sztuk: 1 bochenek


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly