czwartek, 21 sierpnia 2014

Dżem z mirabelek z wanilią

 
Dżem z mirabelek jest bardzo charakterystyczny, kwaskowy z nutą wanilii. 
Pyszny!
 Kojarzy mi się z dzieciństwem bo koło naszego domu rosły mirabelki z których babcia przygotowywała przetwory. 
Polecam :)





Dżem z mirabelek z wanilią

 

SKŁADNIKI:
600g mirabelek (pozbawionych pestek)
300g cukru
½ laski wanilii

WYKONANIE:

Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Mirabelki myjemy i wyjmujemy pestki. Dodajemy cukier oraz miąższ z ½ laski wanilii. Gotujemy na małym ogniu aż owoce się zeszklą i zagęszczą. Gorący przekładamy do wysterylizowanych słoików. Pasteryzujemy 15-20 minut w piekarniku w 100 stopniach C.
Można sobie ułatwić prace i zrezygnować z wyciągania pestek z owoców. Należy umyte mirabelki smażyć na małym ogniu z dodatkiem 2-3 łyżek wody. Przetrzeć przez sito i kontynuować gotowanie z cukrem. Będzie szybciej a równie smacznie.

2 komentarze:

  1. mniam!wiedziałam, że dopadnie mnie ślinotok kiedy tu wejdę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny wspaniały przepis z mirabelek. Taki dżem zjadłabym do naleśników :)
    Zauroczyły mnie przepisy z mirabelek.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly