Dżem
z mirabelek jest bardzo charakterystyczny, kwaskowy z nutą wanilii.
Pyszny!
Kojarzy mi się z dzieciństwem bo koło naszego domu rosły mirabelki z których babcia przygotowywała przetwory.
Polecam :)
SKŁADNIKI:
600g
mirabelek (pozbawionych pestek)
300g
cukru
½
laski wanilii
WYKONANIE:
Słoiki
sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C.
Mirabelki myjemy i wyjmujemy pestki. Dodajemy cukier oraz miąższ z
½ laski wanilii. Gotujemy na małym ogniu aż owoce się zeszklą i
zagęszczą. Gorący przekładamy do wysterylizowanych słoików.
Pasteryzujemy 15-20 minut w piekarniku w 100 stopniach C.
Można sobie ułatwić prace i zrezygnować z wyciągania pestek z owoców. Należy umyte mirabelki smażyć na małym ogniu z dodatkiem 2-3 łyżek wody. Przetrzeć przez sito i kontynuować gotowanie z cukrem. Będzie szybciej a równie smacznie.
Kolejny wspaniały przepis z mirabelek. Taki dżem zjadłabym do naleśników :)
OdpowiedzUsuńZauroczyły mnie przepisy z mirabelek.