Powidła są po dżemie wiśniowym i morelowym trzecim słodkim, owocowym smarowidłem które uwielbiam. Początkowo miałam zamiar zmodyfikować klasyczny przepis dodając tylko whisky ale wpadły mi w oko jeżyny stojące w lodówce i pomyślałam, że będą pasować idealnie.
Tak powstały powidła w nowej odsłonie z nutą leśnych jeżyn i aromatem whisky.
To był naprawdę udany eksperyment!
SKŁADNIKI:
1kg
śliwek węgierek
500g jeżyn
szklanka cukru
100ml whisky
500g jeżyn
szklanka cukru
100ml whisky
PRZYGOTOWANIE:
Śliwki
myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestkę. Owoce smażymy na wolnym ogniu mieszając od
czasu do czasu aż masa stanie się gęsta. Jeżyny myjemy
dokładamy do śliwek kiedy te staną się miękkie. Dosypujemy cukier oraz wlewamy whisky, przesmażamy dalej aż masa będzie gęsta i kleista.
Łał, musiały pachnieć obłędnie!
OdpowiedzUsuń