wtorek, 12 sierpnia 2014

Powidła śliwkowo-jeżynowe z whisky

Powidła są po dżemie wiśniowym i morelowym trzecim słodkim, owocowym smarowidłem które uwielbiam. Początkowo miałam zamiar zmodyfikować klasyczny przepis dodając tylko whisky ale wpadły mi w oko jeżyny stojące w lodówce i pomyślałam, że będą pasować idealnie.

Tak powstały powidła w nowej odsłonie z nutą leśnych jeżyn i aromatem whisky.

To był naprawdę udany eksperyment!






SKŁADNIKI:



1kg śliwek węgierek
500g jeżyn
szklanka cukru
100ml whisky



PRZYGOTOWANIE:



Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestkę. Owoce smażymy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu aż masa stanie się gęsta. Jeżyny myjemy dokładamy do śliwek kiedy te staną się miękkie. Dosypujemy cukier oraz wlewamy whisky, przesmażamy dalej aż masa będzie gęsta i kleista.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly