poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Dżem wiśniowy z lawendą

Bardzo lubię wiśnie i co roku przygotowuje z nich dżem z różnymi dodatkami. Ten z lawendą jest wyjątkowy i ma cudowny aromat. Polecam gorąco!





Składniki:
(na 4 słoiczki po 250g)

1kg wydrylowanych wiśni
4 gałązki lawendy
500g cukru
20g cukru waniliowego

Sposób wykonania:

Wiśnie drylujemy. Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C.
Wiśnie gotujemy na wolnym ogniu z cukrem, cukrem waniliowym oraz całymi gałązkami lawendy aż dżem zgęstnieje. Wyjmujemy gałązki lawendy. Przekładamy do wysterylizowanych słoików. Pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut.



1 komentarz:

  1. Ja w tym roku zrobiłam wiśniowo-herbaciany i wiśnie z czerwonym winem :) Z lawendą musiał pachnieć oszałamiająco :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly