Bardzo lubię wiśnie i co roku
przygotowuje z nich dżem z różnymi dodatkami. Ten z lawendą jest
wyjątkowy i ma cudowny aromat. Polecam gorąco!
Składniki:
(na 4 słoiczki po 250g)
1kg wydrylowanych wiśni
4 gałązki lawendy
500g cukru
20g cukru waniliowego
Sposób
wykonania:
Wiśnie drylujemy. Słoiki sterylizujemy
przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C.
Wiśnie
gotujemy na wolnym ogniu z cukrem, cukrem waniliowym oraz całymi
gałązkami lawendy aż dżem zgęstnieje. Wyjmujemy gałązki
lawendy. Przekładamy do wysterylizowanych słoików. Pasteryzujemy
w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut.
Ja w tym roku zrobiłam wiśniowo-herbaciany i wiśnie z czerwonym winem :) Z lawendą musiał pachnieć oszałamiająco :)
OdpowiedzUsuń