niedziela, 10 sierpnia 2014

Kruche ciasteczka maślane z czekoladą

  Maga maślane, kruchutkie, polane czekoladą. IDEAŁ! 

Często robię podwójną porcję bo moje małe ciasteczkowe potwory je uwielbiają... (i ja też;) )

Sa idealne do kawki, na słodka przekąskę, podwieczorek dla dzieci lub niespodziewanych gości. 



SKŁADNIKI:

szklanka mąki tortowej
pół szklanki zmielonych płatków owsianych
130g masła
3 żółtka
pół szklanki cukru pudru
miąższ z laski wanilii lub cukier waniliowy
tabliczka mlecznej czekolady
3 łyżki mleka

PRZYGOTOWANIE:

   Mąkę mieszamy ze zmielonymi płatkami owsianymi. Dodajemy żółtka jaj, cukier i miąższ z laski wanilii/cukier waniliowy. Dokładamy miękkie masło i zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na 20 miny do zamrażalnika. Po tym czasie cisto, wyciągamy, porcjami rozwałkowujemy na około 0,5 cm płat i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy na papierze do pieczenia w 180 stopniach C prze około 15 minut.

   Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Gotowe ciasteczka polewamy czekoladą i zostawiamy do wystygnięcia.




2 komentarze:

  1. Mniam, nie ma jak ciasteczka z czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wyglądają. Zapraszam na http://pieknulka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly