Maga maślane, kruchutkie, polane czekoladą. IDEAŁ!
Zawsze robię podwójna porcje bo znikają magicznie szybko :)
Są idealne do kawki, na słodka przekąskę, podwieczorek dla dzieci lub niespodziewanych gości.
Składniki:
(na jedna
blachę z piekarnika)
szklanka mąki
tortowej
pół szklanki zmielonych płatków owsianych
130g masła
3 żółtka
pół szklanki cukru pudru
miąższ z laski wanilii lub cukier waniliowy
tabliczka mlecznej czekolady
3 łyżki śmietanki 12%
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy ze zmielonymi płatkami owsianymi. Dodajemy żółtka jaj, cukier
i miąższ z laski wanilii/cukier waniliowy. Dokładamy masło i zagniatamy szybko ciasto.
Ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na 20 miny do zamrażalnika. Po tym
czasie ciasto, wyciągamy, porcjami rozwałkowujemy na około 0,5 cm płat i
wykrawamy ciasteczka. Pieczemy na papierze do pieczenia w 180 stopniach C przez
około 15 minut do zezłocenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Gotowe
ciasteczka polewamy czekoladą i zostawiamy do wystygnięcia.
Czas przygotowania: 45’
Trudność: łatwe
Ilość: 1 duża blacha z piekarnika
Mniam, nie ma jak ciasteczka z czekoladą :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglądają. Zapraszam na http://pieknulka.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń