niedziela, 10 sierpnia 2014

Kruche ciasteczka maślane z czekoladą

  Maga maślane, kruchutkie, polane czekoladą. IDEAŁ! 

 Zawsze robię podwójna porcje bo znikają magicznie szybko :)

Są idealne do kawki, na słodka przekąskę, podwieczorek dla dzieci lub niespodziewanych gości. 


Składniki:

(na jedna blachę z piekarnika)

szklanka mąki tortowej
pół szklanki zmielonych płatków owsianych
130g masła
3 żółtka
pół szklanki cukru pudru
miąższ z laski wanilii lub cukier waniliowy
tabliczka mlecznej czekolady
3 łyżki śmietanki 12%

 

Sposób przygotowania:

Mąkę mieszamy ze zmielonymi płatkami owsianymi. Dodajemy żółtka jaj, cukier i miąższ z laski wanilii/cukier waniliowy. Dokładamy masło i zagniatamy szybko ciasto. Ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na 20 miny do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto, wyciągamy, porcjami rozwałkowujemy na około 0,5 cm płat i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy na papierze do pieczenia w 180 stopniach C przez około 15 minut do zezłocenia.

 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Gotowe ciasteczka polewamy czekoladą i zostawiamy do wystygnięcia.

 

Czas przygotowania: 45’

Trudność: łatwe

Ilość: 1 duża blacha z piekarnika


2 komentarze:

  1. Mniam, nie ma jak ciasteczka z czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wyglądają. Zapraszam na http://pieknulka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly