Przepyszny krem kataloński to
hiszpański odpowiednik francuskiego Creme Brulee, z tą różnicą,
że Crema Catalana ma niesamowity aromat cynamonu i cytrusów.
Składniki:
1l mleka
6 żółtek
3 -4 łyżki białego cukru
70g mąki kukurydzianej lub
ziemniaczanej
Laska wanilii
Laska cynamonu
Skórka z pomarańczy
Skórka z cytryny
4 łyżki brązowego cukru
Sposób
przygotowania:
¾ mleka wlać
do garnka. Gotować 15 minut warz z przekrojoną laska wanilii i
wyłuskanymi z niej ziarenkami, laska cynamonu oraz skórkami
cytrusów. Przecedzić całość przez sito. W czasie, gdy mleko się gotuje
utrzeć żółtka z cukrem na puszystą, biała masę. Resztę mleka
połączyć z mąką. Do przecedzonego mleka dodawać powoli ciągle
mieszając żółta z cukrem, a następnie mleko z mąką. Całość
podgrzewać na niewielkiej mocy cały czas mieszając aż zgęstnieje.
Przełożyć do małych kokilek. Chłodzić w lodówce przez minimum
1h. Przed podaniem posypać obficie brązowym cukrem i karmelizować
go palnikiem lub w kuchence mikrofalowej z funkcją grilla.
Witaj. Jesteśmy agregatem blogów kulinarnych - dopiero początkującym, bo mającym w swoim gronie 99 blogów, ale za to szybko brnącym do przodu. W sumie z naszego Katalogu do tej pory blogi odwiedziło 283476 osób w niecałe 2 miesiące, co daje nam średnio na bloga 2863 wejść oraz 18 wejść na pojedynczy post. Jeśli chcesz dołączyć do naszego grona, to zapraszamy do rejestracji na: http://katalogsmakow.pl/jak-dodac-bloga.15955.html
OdpowiedzUsuńPóki co na stronie każdy użytkownik ma swój profil, funkcjonuje również TOP LISTA blogów. Zapraszamy także do testowania nowych funkcji na Katalogu Smaków: forum oraz zeszytu z ulubionymi przepisami (dostępne po zalogowaniu). Pozdrawiamy. http://katalogsmakow.pl/przywitaj-sie-z-reszta/witam-wszystkich.25934.html
Marzy mi się od dawna, muszę się w końcu za niego zabrać :) Twój prezentuje się niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuń