środa, 13 sierpnia 2014

Kluski na śmietanie z śliwkami i migdałami

 

Uwielbiam kluski/pierogi/makarony wszystko co mączne. A że sezon owocowy w pełni dziś trafiło na kluski z śliwkami i płatkami migdałów. Dzieciom aż się uszy trzęsły... mam nadzieję że i Wam będą.

 

 

Kluski na śmietanie z śliwkami i migdałami


SKŁADNIKI:

(bardzo duża porcja można spokojnie zrobić z 1/2 składników)
1,6kg ziemniaków
2,5 szklanki maki pszennej
2 szklani mąki ziemniaczanej
3 jajka
pół szklanki słodkiej śmietanki 12%
duża łyżka masła
śliwki
dżem wiśniowy
płatki migdałów

poza tym:
kwaśna/słodka śmietana
cukier brązowy




WYKONANIE:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i zemleć na gładko. Śmietankę podgrzać z masłem. Dodać do ziemniaków i wymieszać. Następnie dodać jajka i stopniowo mąki wyrabiając rękami ciasto tak aby się nie kleiło. Ciasto odrywać porcjami i formować z niego gruby wałek. Odcinać z niego około 1cm grubości plastry. Spłaszczać ręką i wyłożyć na każdy krążek połówkę śliwki, pół łyżeczki dżemu wiśniowego i płatki migdałów. Skleić i uformować w kulkę. Gotować w osolonym wrzątku około 3 minut od wypłynięcia. Serwować polane wg gustu kwaśną/słodką śmietaną i brązowym cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly