Uwielbiam
kluski/pierogi/makarony wszystko co mączne. A że sezon owocowy w
pełni dziś trafiło na kluski z śliwkami i płatkami migdałów.
Dzieciom aż się uszy trzęsły... mam nadzieję że i Wam będą.
Kluski na śmietanie z śliwkami i migdałami
SKŁADNIKI:
(bardzo
duża porcja można spokojnie zrobić z 1/2 składników)
1,6kg ziemniaków
2,5 szklanki maki pszennej
2 szklani mąki ziemniaczanej
3 jajka
pół szklanki słodkiej śmietanki 12%
duża łyżka masła
śliwki
dżem wiśniowy
płatki migdałów
poza tym:
kwaśna/słodka śmietana
cukier brązowy
1,6kg ziemniaków
2,5 szklanki maki pszennej
2 szklani mąki ziemniaczanej
3 jajka
pół szklanki słodkiej śmietanki 12%
duża łyżka masła
śliwki
dżem wiśniowy
płatki migdałów
poza tym:
kwaśna/słodka śmietana
cukier brązowy
WYKONANIE:
Ziemniaki
ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i zemleć na gładko.
Śmietankę podgrzać z masłem. Dodać do ziemniaków i wymieszać.
Następnie dodać jajka i stopniowo mąki wyrabiając rękami ciasto
tak aby się nie kleiło. Ciasto odrywać porcjami i formować z
niego gruby wałek. Odcinać z niego około 1cm grubości plastry.
Spłaszczać ręką i wyłożyć na każdy krążek połówkę
śliwki, pół łyżeczki dżemu wiśniowego i płatki migdałów.
Skleić i uformować w kulkę. Gotować w osolonym wrzątku około 3
minut od wypłynięcia. Serwować polane wg gustu kwaśną/słodką
śmietaną i brązowym cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz