sobota, 9 sierpnia 2014

Kiszony kalafior

Kiszenie to świetny sposób na przechowanie na zimę letnich warzyw. Kiszone ogórki zna chyba każdy, kiszony kalafior nie jest tak popularny ale równie pyszny. Jego chrupka konsystencja świetnie sprawdza się jako przekąska np. z dodatkiem dipu ziołowo-jogurtowego.

 
Składniki:
(na 3 słoiki 1l)
duży kalafior
3 kawałki chrzanu około 10cm
pęczek koperku lub 3 kopry z baldachami
9 ząbków czosnku
1,5 l przegotowanej wody
1 ½ łyżki soli

Sposób przygotowania:
Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki.
Słoiki wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopniach C przez 15 minut.
Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej sól. Studzimy.
Na dno słoików układamy połowę chrzanu, ząbków czosnku i kopru. Układamy różyczki kalafiora. Na wierzchu układamy resztę kopru, czosnku i chrzanu. Zalewamy ciepłą wodą wymieszaną z solą. Zakręcamy. Kalafior jest dobry już po 2-3 dniach.







.

5 komentarzy:

  1. Kiszonego kalafiora jeszcze nie jadłam. Ciekawa jestem smaku. Zdjęcie bardzo zachęca do wypróbowania przepisu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy pasteryzujemy słoiki z tym kalafiorem ?

    OdpowiedzUsuń
  3. nie pasteryzuję słoików
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile można przetrzymywać takiego kalafiora? Rozumiem że tak jak z ogórkami, nie ma terminu ważności :) Nie wiem ile mam czasu na spożycie, ile zrobić. :) dziękuję za odpowiedź.
    Śliweczki już się robią. (ja dotychczas robiłem z migdałem. Mmmm niebo w gębie, czasochłonne ale warto.)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dokładnie tak jak kiszone ogóry czyli właściwie chyba bezterminowo :)
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly