Kiszenie
to świetny sposób na przechowanie na zimę letnich warzyw. Kiszone
ogórki zna chyba każdy, kiszony kalafior nie jest tak popularny ale
równie pyszny. Jego chrupka konsystencja świetnie sprawdza się
jako przekąska np. z dodatkiem dipu ziołowo-jogurtowego.
Składniki:
(na
3 słoiki 1l)
duży
kalafior
3
kawałki chrzanu około 10cm
pęczek
koperku lub 3 kopry z baldachami
9
ząbków czosnku
1,5
l przegotowanej wody
1
½ łyżki soli
Sposób
przygotowania:
Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki.
Słoiki
wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopniach C przez 15
minut.
Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej
sól. Studzimy.
Na
dno słoików układamy połowę chrzanu, ząbków czosnku i kopru.
Układamy różyczki kalafiora. Na wierzchu układamy resztę kopru,
czosnku i chrzanu. Zalewamy ciepłą wodą wymieszaną z solą.
Zakręcamy. Kalafior jest dobry już po 2-3 dniach.
.
Kiszonego kalafiora jeszcze nie jadłam. Ciekawa jestem smaku. Zdjęcie bardzo zachęca do wypróbowania przepisu. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCzy pasteryzujemy słoiki z tym kalafiorem ?
OdpowiedzUsuńnie pasteryzuję słoików
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Ile można przetrzymywać takiego kalafiora? Rozumiem że tak jak z ogórkami, nie ma terminu ważności :) Nie wiem ile mam czasu na spożycie, ile zrobić. :) dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńŚliweczki już się robią. (ja dotychczas robiłem z migdałem. Mmmm niebo w gębie, czasochłonne ale warto.)
Dokładnie tak jak kiszone ogóry czyli właściwie chyba bezterminowo :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie