piątek, 8 sierpnia 2014

Sałatka szwedzka

Ogórki po szwedzku nazywane tez szwedzką sałatką są świetnym sposobem na zamknięcie lata w słoiku. Zimą taka sałatka będzie świetnym dodatkiem do obiadu i mięs. Jest słodkawa, chrupiąca i pyszna.





SKŁADNIKI:

(na 5 słoików 1l)
2 kg ogórków gruntowych
2 cebule
strąk czerwonej papryki
2-3 marchewki
pół szklanki soli
zalewa: 1l wody
250ml octu 10%
650g cukru
dodatki: gorczyca, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu


WYKONANIE:

Słoiki wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopniach C przez 15 minut. 

Na dno słoików wkładamy łyżeczkę gorczycy, po kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego. 

Ogórki, marchew i paprykę myjemy. Marchew obieramy, paprykę przekrawamy na pól i wydrążamy gniazdo nasienne. Ogórki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, marchew w plasterki a paprykę w paski. Wszystkie warzywa umieszczamy w dużym garnku. 
Ciepłą wodę mieszamy z pół szklanki soli. Zalewamy warzywa roztworem i pozostawiamy na 2h. Odcedzamy.

Układamy luźno w słoikach. Przygotowujemy zalewę: 1l wody zagotowujemy i rozpuszczamy w niej cukier. Dodajemy ocet. Mieszamy i zalewamy słoiki do pełna. Zakręcamy. Pasteryzujemy w piekarniku przez 20 minut w 100 stopniach C.






4 komentarze:

  1. Ile tej wody ciepłej do soli? Mam właśnie pokrojone wszystko i nie wiem jaki ten roztwór ma być.

    OdpowiedzUsuń
  2. wody tyle aby zakryła warzywa ok. 2l
    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Są świetne. Ja bardzo je lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Są świetne. Ja bardzo je lubię :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly