czwartek, 7 sierpnia 2014

Czeski gulasz piwny

  Pyszny gulasz naszych południowych sąsiadów. Z kruchutkim i mięciutkim mięsem i delikatnym smakiem piwa. Doskonale komponuje się z zasmażaną kapusta i plackami ziemniaczanymi lub jak to podają tradycyjnie Czesi - knedlikami.







Składniki:


Na gulasz:

500g łopatki

Skórka z boczku

2 duże cebule białe

2-3 ząbki czosnku

Łyżka masła klarowanego

2 Łyżki mąki

Papryka słodka, pieprz czarny, sól

3 ziela angielskie, 2 listki laurowe

Szklanka piwa jasnego



Na zasmażaną kapustę:

900g kiszonej kapusty (nie do końca odciśniętej)
duża cebula
łyżka smalcu
łyżka masła
pieprz, kminek



Na placki ziemniaczane:

1kg ziemniaków

1 ½ białej cebuli

Sól, pieprz

Mąka pszenna

Olej do smażenia




Wykonanie:


Gulasz:
W garnku podsmażamy skórkę z boczku z łyżka masła klarowanego. Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mięso mieszamy w miseczce z łyżką mąką i słodką papryką tak, aby pokryła całe mięso. Następnie dodajemy je do podsmażonej skórki boczku i przesmażamy kilka minut. Dodajemy poszatkowane w piórka cebule i czosnek w cienkie plasterki. Przesmażamy jeszcze kilka minut i zalewamy całość piwem oraz wodą tak aby przykryła mięso. Dodajemy ziele angielski i liść laurowy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa (około godziny) od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Gdy mięso będzie już miękkie i kruche mieszamy łyżkę maki z pól szklanki wody i wlewamy przez sitko do gulaszu.

Serwujemy gorący z dodatkiem zasmażanej kapusty i placków ziemniaczanych lub knedlików.

Kapusta:
Cebule obrać i pokroić w drobna kostkę. W garnku roztopić smalec z masłem i przesmażyć na nim cebulkę do zeszklenia. Dodać poszatkowaną kapustę i kontynuować smażenie na wolnym ogniu prze około 8-10 minut. Wymieszać łyżkę mąki z niepełna szklanką wody. Wlać do kapusty przez sitko stale mieszając. Doprawić do smaku pieprzem i kminkiem

Placki ziemniaczane:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach razem z cebulami. Porządnie odciskamy nadmiar soku z przetartej masy. Doprawiamy sola i pieprzem i dodajemy tyle mąki, żeby scaliła placki, ale żeby ciasto nie było twarde. Konsystencja ma przypominać gęstsze ciasto naleśnikowe. Smażymy na oleju na złoto z obu stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly