środa, 6 sierpnia 2014

Ogórki kiszone z liśćmi wiśni i porzeczki

W moim domu rodzinnym zawsze dodawało się do kiszonych ogórków liście wiśni i porzeczki. Robiła tak moja babcia i mama, teraz robię i ja. Dzięki temu dodatkowi ogórki zyskują pyszny, głęboki smak.


 
Składniki:
(na duży słój 2l)
1kg ogórków gruntowych
4-5 ząbków czosnku
dwa duże kawałki korzenia chrzanu + 2-3 liście
gałązka młodych liści wiśni
gałązka czerwonej porzeczki
2 duże kopry z baldachami
1,5 łyżki soli
1l wody

Sposób przygotowania:
Słój wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut. Ogórki myjemy. Na dno słoja układamy liście chrzanu, połowę liści wiśni i porzeczki, dwa ząbki czosnku i korzeń chrzanu. Ogórki układamy ściśle obok siebie aż do wypełnienia słoika przekładając warstwy pozostałymi liśćmi, koprem, chrzanem i czosnkiem. Na wierzch słoja układamy liście chrzanu, wiśni i porzeczki oraz koper. Sól rozpuszczamy w 1l ciepłej wody. Zalewamy ogórki tak aby były całkowicie przykryte płynem. Słoiki zakręcamy. Ogórki są gotowe do jedzenia już po 2 dniach ale jeśli ktoś lubi mocniej ukiszone musi poczekać około tygodnia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly