W moim domu rodzinnym zawsze dodawało
się do kiszonych ogórków liście wiśni i porzeczki. Robiła tak
moja babcia i mama, teraz robię i ja. Dzięki temu dodatkowi ogórki
zyskują pyszny, głęboki smak.
Składniki:
(na duży słój 2l)
1kg
ogórków gruntowych
4-5 ząbków czosnku
dwa duże kawałki korzenia chrzanu + 2-3
liście
gałązka młodych liści wiśni
gałązka czerwonej porzeczki
2 duże kopry z baldachami
1,5 łyżki soli
1l wody
Sposób
przygotowania:
Słój
wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C
przez 15 minut. Ogórki myjemy. Na dno słoja układamy liście
chrzanu, połowę liści wiśni i porzeczki, dwa ząbki czosnku i
korzeń chrzanu. Ogórki układamy ściśle obok siebie aż do
wypełnienia słoika przekładając warstwy pozostałymi liśćmi,
koprem, chrzanem i czosnkiem. Na wierzch słoja układamy liście
chrzanu, wiśni i porzeczki oraz koper. Sól rozpuszczamy w 1l
ciepłej wody. Zalewamy ogórki tak aby były całkowicie przykryte
płynem. Słoiki zakręcamy. Ogórki są gotowe do jedzenia już po 2
dniach ale jeśli ktoś lubi mocniej ukiszone musi poczekać około
tygodnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz