Klopsy
lubi chyba każdy... najbardziej dzieci. W moich ukryłam pożywny i
bardzo odświeżający dodatek słodkich, soczystych pomidorków.
Polecam dla przełamania nudy na talerzu.
SKŁADNIKI:
(na około 14 klopsików)
500g mięsa mielonego z szynki
14 pomidorków koktajlowych (tyle sztuk ile pulpecików)
jajko
ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
łyżka bułki tartej
łyżeczka suszonego oregano
¾ szklanki nasion słonecznika
4 kawałki suszonych pomidorów
sól
czarny pieprz
(na około 14 klopsików)
500g mięsa mielonego z szynki
14 pomidorków koktajlowych (tyle sztuk ile pulpecików)
jajko
ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
łyżka bułki tartej
łyżeczka suszonego oregano
¾ szklanki nasion słonecznika
4 kawałki suszonych pomidorów
sól
czarny pieprz
bułka tarta do obtoczenia
masło klarowane do smażenia
500ml bulionu drobiowego
WYKONANIE:
W
naczyniu blendera mielimy nasiona słonecznika z suszonymi
pomidorami. W garnku umieszczamy mięso, jajko, przeciśnięty ząbek
czosnku, posiekaną natkę pietruszki, łyżkę bułki tartej,
oregano i nasiona słonecznika z suszonymi pomidorami. Wyrabiamy
rękoma jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo
mielonym czarnym pieprzem. Odrywamy kawałki masy mięsnej i
spłaszczamy dłonią. Na środku układamy pomidorka koktajlowego i
zamykamy go w mięsie. Mięsne kuleczki obtaczamy w bułce tartej i
smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym na złoto ze wszystkich
stron. Podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem 15 minut.
Pulpeciki serwujemy w towarzystwie wytworzonego sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz