sobota, 4 lipca 2020

Dżem truskawkowo-pomarańczowy

Przepis na ten dżem znalazłam w książce „Kuchnia Polska“ Małgorzaty Caprari i od razu wiedziałam, że go przygotuję.

Jest słodziutki, lekko kwaskowy z wyczuwalnymi kawałkami owoców. Przepyszny do pieczywa, naleśników lub... wyjadania łyżeczką.


Składniki:

(na 3 małe słoiki)

1kg truskawek

4 pomarańcze

1kg cukru

2 cytryny (skórka i sok)


Sposób przygotowania

Owoce myjemy. Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy na pół, z pomarańczy ścieramy skórkę. Pomarańcze filetujemy, a z ich resztek wyciskamy sok bezpośrednio do truskawek. Dosypujemy cukier i gotujemy aż dżem się odparuje i zagęści.

Cytryny myjemy, ocieramy skórki do gotującego się dżemu oraz wyciskamy z nich sok. Gotujemy jeszcze chwile dla połączenia się smaków.

Gorący dżem przelewamy do wysterylizowanych lub wyparzonych słoików. Odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.


Czas przygotowania: 45’

Trudność: łatwe

Ilość słoików: 3



5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly