poniedziałek, 29 czerwca 2020

Caprese z bobem

Klasyczna włoska caprese składa się z pomidorów i bazylii, posypanych listkami bazylii i skropionych oliwa z oliwek. W okresie letnim polecam wzbogacić starą, sprawdzoną wersje o bogaty w białko bób oraz delikatny winegret. Będzie naprawdę pysznie!


Składniki:

(na dwie porcje)

Dwa duże pomidory lub trzy mniejsze

Kulka mozzarelli

Duza garść listków bazylii

300g bobu

Sól i cukier do gotowania


Winegret:

3 łyżki oliwy z oliwek

łyżka octu winnego lub balsamico

łyżka miodu płynnego

łyżka przyprawy maggi

sól, świeżo mielony czarny pieprz


Sposób przygotowania:

Bób gotujemy we wrzątku z dodatkiem łyżki soli i łyżeczki cukru przez około 5-6 minut. Odcedzamy, zahartowujemy zimna wodą i obieramy z szarej łupinki (lub wg. gustu zostawiamy).

Przygotowujemy winegret. W małym słoiczku umieszczamy oliwę z oliwek, ocet winny, miód, maggi oraz sól i świeżo mielony czarny pieprz. Zakręcamy słoiczek i intensywnie wstrząsamy.

Pomidory i mozzarellę kroimy w duża kostkę (lub plasterki) i przekładamy do miseczki. Dodajemy listki bazylii i ugotowany bób. Całość polewamy winegretem i delikatnie mieszamy. Serwujemy z grzanką z ciemnego chleba.



3 komentarze:

  1. Ruszam z grupą wsparcia blogerów. Jeśli masz ochotę dołączyć - zapraszam �� https://www.facebook.com/groups/2578124759169911/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest sezon na bób, to trzeba korzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności! Kocham takie sałatki ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly