wtorek, 30 lipca 2019

Kaszotto z kurczakiem i fasolką

Kaszotto z kurczakiem i mnóstwem świeżych warzyw: fasolki, pomidorków i cukinii to pyszne, zbilansowane danie, dostarczające wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Idealne na zdrowy, pożywny obiad dla całej rodziny.

 

Składniki:
2 łyżki oliwy
1/2 szklanki kaszy pęczak
1 cebula
500g piersi z kurczaka
łyżka sosu sojowego ciemnego
2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
300 g zielonej fasolki szparagowej
1 cukinia
250g pomidorków koktajlowych
sól, czarny pieprz, oregano, słodka papryka, cynamon

Sposób przygotowania:
Na dużej patelni podgrzać oliwę i wsypać kasze pęczak, chwilę podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do kaszy i zeszklić.
Pierś z kurczaka pokroić w niedużą kostkę i dodać na patelnię. Obsmażać aż mięso zmieni kolor. Następnie wlać gorący bulion i sos sojowy oraz dodać oregano i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Fasolkę pokroić na kawałki, cukinię w kostkę. Warzywa dodać na patelnię, wymieszać i przykryć. Gotować jeszcze przez ok. 7 minut pod przykryciem, do miękkości kaszy i warzyw, raz po raz mieszając. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodka papryka i cynamonem. Na koniec gotowania dodać pomidorki koktajlowe i podgrzewać aż zaczną się marszczyć i zmiękną (około 3 minuty). Serwować na ciepło.


Czas przygotowania: 3o‘
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 4
Kaloryczność: 480 kcal / porcja

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly