Przepyszna, zdrowa
propozycja na
letni obiad.
Aromatyczna
papryka faszerowana mięsem indyczym, słodkawymi batatami i
wyrazistymi oliwkami.
Składniki:
4 strąki papryki
500g mielonego mięsa indyczego
olej do smażenia
2 ząbki czosnku
biała cebula
sól, czarny pieprz, czerwona papryka,
tymianek, oregano, cynamon, kmin rzymski
duży batatami
1/2 kalafiora
2 marchewki
szklanka czarnych oliwek
4-5 łyżek ajwaru lub pelatti
pomidorowego
Do podania:
rukola/roszponka
Sposób przygotowania:
Batata myjemy i
kroimy na 4 części. Każdą owijamy szczelnie folią aluminiową.
Podobnie w folię owijamy duże różyczki kalafiora. Warzywa
umieszczamy na blasze piekarnika i pieczemy w 200 stopniach C przez
około 30-40 min. Opcjonalnie warzywa możemy ugotować na parze.
Batata kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki.
Papryki myjemy i
odcinamy wierzch. Oczyszczamy.
Na dużej patelni
rozgrzewamy nieco oleju. Cebule drobno siekamy, czosnek przeciskamy
przez praskę lub rozcieramy na desce do krojenia. Cebule i czosnek
szklimy na oleju. Dodajemy mięso mielone i doprawiamy solą, świeżo
mielonym czarnym pieprzem, słodką papryką, ziołami i odrobina
cynamonu. Gdy mięso się zetnie, dokładamy startą na dużych
oczkach marchewkę oraz ajwar lub pomidorowe pelatti. Przykrywamy
pokrywką i dusimy około 10-15 minut. Dodajemy przygotowane
wcześniej bataty i kalafior oraz przekrojone na pół oliwki.
Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Papryki napełniamy
przygotowanym farszem. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 25
minut.
Serwujemy z
dodatkiem rukoli lub roszponki.
Ah, zjadłoby się :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny blog, każdy znajdzie tu coś dla siebie.
OdpowiedzUsuń