piątek, 7 kwietnia 2017

Babka wielkanocna

Puszysta, wilgotna babka bez których Wielkanoc nie jest Wielkanoc. Moje dzieciaki ja uwielbiają więc piekę ja bardzo często. 
Babka w klasycznej odsłonie, ale dobrych przepisów nigdy dość.

 
Składniki:
1 i 1/2 szklanki cukru
250g masła
1/2 szklanki wody
laska wanilii
2 szklanki mąki krupczatki
4 jajka
opcjonalnie aromat do ciast

do posypania cukier puder
Sposób przygotowania:
Cukier, masło, wodę zagrzewamy razem do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy ziarenka z laski wanilii oraz sama laskę. Pozostawiamy do wystudzenia.
Gdy ciasto jest już chłodne dodajemy mąkę krupczatkę oraz żółtka jajek. Jeżeli chcemy użyć aromatu możemy go dodać na tym etapie. Białka ubijamy na sztywna pianę i dodajemy jako ostatnie, delikatnie mieszając. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 170 stopni C do tzw. „suchego patyczka”.
Opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly