Uwielbiam dania jednogarnkowe!
Przygotowuje się je szybko i łatwo a smaki poszczególnych
składników świetnie się przegryzają i uzupełniają. Miks
sezonowych warzyw z kurczakiem i dodatkiem kaszy lub ryżu to zawsze
dobry pomysł.
Składniki:
500g piersi z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej do obsmażenia
2 marchewki
korzeń pietruszki
2 kalarepy
2 garście fasolki szparagowej
1/ puszki kukurydzy
½ puszki czerwonej fasoli
4 pomidory lub puszka pelatti
sos sojowy
sos słodko-kwaśny
czarny pieprz, zioła prowansalskie,
tymianek
Sposób
przygotowania:
W dość dużym garnku rozgrzewamy
odrobinę oleju i przesmażamy na niej posiekaną cebulkę i roztarte
ząbki czosnku. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojoną w
plasterki pierś z kurczaka. Doprawiamy ziołami prowansalskimi,
oregano i pieprzem oraz sosem sojowym. Przesmażamy aż mięso
kurczaka się zetnie.
Mięso podlewamy szklanką wody oraz
dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory (lub pelatti). Dusimy
pod przykryciem na małym ogniu prze 20 minut. W razie potrzeby
podlewamy jeszcze wodą.
W tym czasie marchew i pietruszkę
obieramy i kroimy w grube plasterki. Kalarepę myjemy i kroimy w dużą
kostkę. Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki.
Warzywa dodajemy do mięsa i doprawiamy sosem sojowym oraz
słodko-kwaśnym. Całość dusimy do miękkości warzyw. Na koniec
dodajemy odsączoną kukurydzę i czerwoną fasolę. Doprawiamy do
smaku sosem sojowym i słodko-kwaśnym oraz używanymi wcześniej
przyprawami.
Serwujemy z brązowym ryżem lub kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz