środa, 10 sierpnia 2016

Dżem wiśniowo-agrestowy

Sezon wiśniowy w pełni. A jeśli sezon wiśniowy to nie może się obyć bez doskonałego, kwaśnego dżemu wiśniowo-agrestowego. 
Trudno się zdecydować, który dżem jest najlepszy ale z cała pewnością ten jest w mojej prywatnej najlepszej trójce! PYCHA!


 
Składniki:
950g wiśni
950g agrestu
0,95 kg cukru
2 płaskie łyżeczki kwasu cytrynowego
laska wanilii lub opcjonalnie mały cukier waniliowy

Sposób przygotowania:
Wiśnie wydrylować. Agrest obrać z ogonków. Owoce gotować na wolnym ogniu z cukrem przez około 40 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać miąższ z laski wanilii oraz sama laskę i gotować jeszcze około 15 minut. Po zakończeniu gotowania laskę wanilii wyciągnąć. Gorący dżem wlewamy do wysterylizowanych słoików i pasteryzujemy przez 20 minut. Odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly