Sezon
wiśniowy w pełni. A jeśli sezon wiśniowy to nie może się obyć bez
doskonałego, kwaśnego dżemu wiśniowo-agrestowego.
Trudno się zdecydować, który dżem jest najlepszy ale z cała pewnością ten jest w mojej prywatnej najlepszej trójce! PYCHA!
Składniki:
950g
wiśni
950g agrestu
0,95 kg cukru
2 płaskie łyżeczki kwasu cytrynowego
laska wanilii lub opcjonalnie mały cukier waniliowy
950g agrestu
0,95 kg cukru
2 płaskie łyżeczki kwasu cytrynowego
laska wanilii lub opcjonalnie mały cukier waniliowy
Sposób
przygotowania:
Wiśnie
wydrylować. Agrest obrać z ogonków. Owoce gotować na wolnym ogniu
z cukrem przez około 40 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać
miąższ z laski wanilii oraz sama laskę i gotować jeszcze około
15 minut. Po zakończeniu gotowania laskę wanilii wyciągnąć.
Gorący dżem wlewamy do wysterylizowanych słoików i pasteryzujemy
przez 20 minut. Odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz