piątek, 1 lipca 2016

Torcik orzechowy bez pieczenia

Kiedy pierwszy raz zobaczyłam ten przepis bardzo mi się spodobał bo jest łatwy w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Torcik jest wyraźnie orzechowy i bardzo słodki. Z racji tego, że jest twardy trudno się go kroi, dlatego też można przygotować do w formie „ciasteczek” i każdą z warstw osobno pokroić na małe porcje. Przepis z książki „Pyszne 25” A. Starmach.



Składniki:

 
500g maślanych herbatników
350g masła
300g cukru pudru
200g zmielonych orzechów włoskich
2 żółtka
3 okrągłe wafle o średnicy tortownicy
5 łyżek naturalnego kakao
4 łyżki śmietanki kremówki
połówki orzechów do dekoracji

Wykonanie:

Herbatniki drobno kruszymy w robocie kuchennym. W dużej misce miksujemy miękkie masło z cukrem i żółtkami. Stopniowo dodajemy herbatniki oraz 2 łyżki śmietanki. Na początku mieszamy łyżką a następnie ręką. Masę dzieli my na 3 równe części.

Kakao mieszamy z pozostałą śmietanką i dodajemy do jednej z mas. Dokładnie łączymy. Do drugiej z mas dodajemy zmielone orzechy włoskie. Do trzeciej nic nie dodajemy.

Wafle wycinamy tak aby ich średnica była taka sama jak średnica tortownicy. Na dno wykładamy jeden z wafli a na niego masę bez dodatków. Następnie kładziemy drugi wafel i na niego masę kakaową oraz ostatni wafel i masę orzechową. Każdą z mas należy wygładzić i dobrze docisnąć. Wierzch ciasta ozdabiamy połówkami orzechów. Torcik przechowywać w lodówce.

3 komentarze:

  1. Mocno orzechowy, a ja uwielbiam orzechy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta orzechowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie wiem, czy Twoja dekoracja, czy opis ciasta to sprawił, ale mnie "zapachniało" Bożym Narodzeniem:D Myślę, że ten torcik świetnie by pasował do wigilijnej kolacji...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly