Małe
niezobowiązujące kuleczki, które świetnie zaspokoją głód
słodyczy lub potowarzyszą popołudniowej kawce. Są bezglutenowe,
bez cukru, bez pieczenia i przepyszne !
Składniki:
na
około 18 sztuk
1
szklanka orzechów włoskich (lub innych wg gustu)
1/2
szklanki wiórków kokosowych + do obtoczenia
3/4
szklanki daktyli
1/4
łyżeczki cynamonu
szczypta
soli
Sposób
przygotowania:
Daktyle
pozbawiamy pestek. Zalewamy gorącą woda i zostawiamy na 15 minut.
Orzechy
prażymy na suchej patelni, uwalniając ich smak i aromat. Uprażone
mielimy blenderem razem z ½ szklanki wiórków kokosowych oraz
dodatkiem soli i cynamonu aż uzyskamy gęstą, jednolita masę.
Daktyle
odsączamy na sitku (nie odciskamy). Dodajemy do zmiksowanych
orzechów i blendujemy aż masą będzie kleista i zacznie zbijać
się w jednolita grudkę.
Małą
łyżeczką namaczamy w zimnej wodzie i odrywamy małe kawałki masy.
Formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Obtaczamy w
wiórkach kokosowych.
Zostawiamy
w lodówce do schłodzenia. Schłodzone smakują najlepiej, ale jeśli
nie jesteście w stanie odczekać tych dwóch godzin to możecie jeść
je bezpośrednio po przygotowaniu :)
Uwielbiam takie słodkości, zdrowo i smacznie 😃
OdpowiedzUsuń