środa, 13 stycznia 2016

Spaghetti aglio e olio

Jeśli macie 15 minut na przygotowanie obiadu i pusta lodówkę to jest to propozycja dla Was.
Ten makaron jest dla mnie kwintesencją prostej i smacznej kuchni włoskiej.




SKŁADNIKI:
500g makaronu spaghetti
sól

3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
4-5 ząbków czosnku
papryczka pepperoni
natka pietruszki
parmezan

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy.
W czasie kiedy gotuje się makaron na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki lub opcjonalnie przeciskamy przez praskę lub szatkujemy. Papryczkę przekrawamy na pół, wyciągamy pestki i kroimy w cieniutkie paseczki. Czosnek wraz z papryczką przesmażamy chwile na oliwie uważając żeby nie przypalić. Dodajemy odsączony makaron i razem przesmażamy jeszcze dwie minutki. Całość posypujemy natka pietruszki i wiórkami parmezanu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly