Prosty
a zarazem wykwintny deser z truskawek i wina musującego to świetna
propozycja na romantyczną kolację we dwoje, noc Sylwestrową czy
Walentynki. Smak lekko kwaskowych truskawek i aromatycznej skórki
cytrynowej został przełamany słodką bitą śmietaną.
SKŁADNIKI:
(na
dwa desery)
200
ml szampana lub wytrawnego wina musującego
2
łyżeczki żelatyny w proszku (+ 20 ml zimnej wody)
200-300
g truskawek
skórka
cytrynowa
bita
śmietana
PRZYGOTOWANIE:
Żelatynę
wsypać do małego pojemnika zalać wodą i odstawić do
napęcznienia. W garnku podgrzać wodę i umieścić w niej pojemnik
z żelatyną, rozpuścić zawartość i przestudzić.
Odmierzyć
szampana. 1 łyżkę szampana wymieszać z rozpuszczoną żelatyną,
dodać kolejną łyżkę szampana i dobrze rozprowadzić. Tak
przygotowaną żelatynę wymieszać z resztą szampana.
Truskawki
przełożyć do pucharków. Posypać startą skórką z cytryny.
Zalać galaretką, odstawić do stężenia. Serwować z rozetką
bitej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz