Puszyste w środku, chrupiące z
zewnątrz, ze słodkawa cebulą i aromatem szałwii.
Składniki:
na ciasto:
190ml wody
30 dag drożdży
350g przesianej mąki
szczypta soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
na nadzienie:
3 średnie cebule
mała cukinia
2 łyżki oliwy
około 5 listków świeżej szałwii
sól, pieprz
do posmarowania:
rozkłócone jajko
190ml wody
30 dag drożdży
350g przesianej mąki
szczypta soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
na nadzienie:
3 średnie cebule
mała cukinia
2 łyżki oliwy
około 5 listków świeżej szałwii
sól, pieprz
do posmarowania:
rozkłócone jajko
Sposób przygotowania:
Wodę podgrzać. Zalać drożdże ciepłą
(nie gorącą!) wodą. Dodać cukier i wymieszać. Do miksera
wkładamy mąkę, sól, oliwę. Następnie stopniowo dodajemy
drożdże. wyrabiamy ciasto 3-4 minuty. Ciasto formujemy w kulę,
wkładamy do suchej miski i zostawiamy w cieple przykryte ścierką
na około 40-60 minut.
Cebule obrać, posiekać w piórka, a
cukinie w słupki. Rozgrzać tłuszcz i podgrzać na nim cebule z
cukinią. Posiekać drobno szałwię. Dodać do warzyw. Podsmażać
ze zeszklenia cebuli. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto podzielić na 10 część. Z
każdej uformować kulkę. Położyć na blasze wyłożonej papierem
do pieczenia i zgnieść ręką. Pośrodku utworzyć zagłębienie w
którym umieszczamy farsz cebulowy. Brzegi posmarować rozkłóconym
jajkiem. Piec w 220 stopniach C przez 15 minut.
Zjadł bym takie coś !
OdpowiedzUsuń