środa, 23 grudnia 2015

Sernik mamy (tradycyjny)

Przepyszny wilgotny sernik przepisu mojej mamy.
Tradycyjny i bez "udziwniania" z całą masą twarogu i jaj ;)
Nie może go zabraknąć na Boże Narodzenie czy Wielkanoc.




Składniki:

(składniki na tortownicę o średnicy 28cm)


950 g białego sera (najlepiej twarogu półtłustego)

250-280g cukru (w zależności od tego jak kwaśny jest ser)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

190g miękkiego masła

7 jajek

Laska wanilii

Ewentualnie rodzynki + rum do namoczenia lub orzechy włoskie


polewa:

200ml kwaśnej śmietany

cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Gdy masa będzie jednorodna dodajemy miąższ z laski wanilii oraz proszek do pieczenia. 
Ser mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa. Dodajemy stopniowo do masy. Gdy wszystko się połączy dokładamy mąkę ziemniaczaną. 
Na końcu całość łączymy z ubitymi na sztywna pianę białkami. Ewentualnie możemy na tym etapie dodać rodzynki namoczone uprzednio w rumie lub orzechy włoskie. Masę serową wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 185 stopniach C przez około 50 minut do suchego patyczka. 
Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem do smaku. Smarujemy wierzch sernika i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na około 10-12 minut. Wyłączamy piekarnik, delikatnie uchylamy jego drzwiczki i zostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Dzięki temu sernik nie opadnie.



2 komentarze:

  1. Już nie mogę doczekać się jutra, by zjeść tego typu ciasta :D

    W wolnej chwili zobacz mój najnowszy post ze świątecznym tutorialem:
    http://www.moniquerehmus.pl
    POZDRAWIAM! :D i życzę Wesołych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super sernik. Ja właśnie mój udekorowałam, czeka na jutro.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly