Przepyszny
wilgotny sernik przepisu mojej mamy.
Tradycyjny i bez "udziwniania" z całą masą twarogu i jaj ;)
Nie może go zabraknąć na Boże Narodzenie czy
Wielkanoc.
Składniki:
(składniki
na tortownicę o średnicy 28cm)
950
g białego sera (najlepiej twarogu półtłustego)
250-280g
cukru (w zależności od tego jak kwaśny jest ser)
2
łyżeczki proszku do pieczenia
2
płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
190g
miękkiego masła
7
jajek
Laska
wanilii
Ewentualnie
rodzynki + rum do namoczenia lub orzechy włoskie
polewa:
200ml
kwaśnej śmietany
cukier
puder do smaku
Sposób
przygotowania:
Masło
ucieramy z cukrem i żółtkami. Gdy masa będzie jednorodna dodajemy
miąższ z laski wanilii oraz proszek do pieczenia.
Ser mielimy
trzykrotnie w maszynce do mięsa. Dodajemy stopniowo do masy. Gdy
wszystko się połączy dokładamy mąkę ziemniaczaną.
Na końcu
całość łączymy z ubitymi na sztywna pianę białkami.
Ewentualnie możemy na tym etapie dodać rodzynki namoczone uprzednio
w rumie lub orzechy włoskie. Masę serową wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 185 stopniach C przez około 50
minut do suchego patyczka.
Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem do
smaku. Smarujemy wierzch sernika i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
do 160 stopni C na około 10-12 minut. Wyłączamy piekarnik,
delikatnie uchylamy jego drzwiczki i zostawiamy w nim sernik do
wystudzenia. Dzięki temu sernik nie opadnie.
Już nie mogę doczekać się jutra, by zjeść tego typu ciasta :D
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zobacz mój najnowszy post ze świątecznym tutorialem:
http://www.moniquerehmus.pl
POZDRAWIAM! :D i życzę Wesołych Świąt.
Super sernik. Ja właśnie mój udekorowałam, czeka na jutro.
OdpowiedzUsuń