poniedziałek, 5 października 2015

Roladki z mięsa mielonego z cukinią

 Roladki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, suszonymi pomidorami, grillowaną cukinią i aromatem czosnku sprawdzą się zarówno jako danie główne jak i przekąska. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Nie ukrywam, ze bardzo lubię to danie z racji łatwości przygotowania. Składniki na jego przygotowanie zawsze znajdę w lodówce więc jeśli nie mam weny do wymyślania obiadu to często pada na takie roladki. Ich smak można z łatwością modyfikować dodając różne składniki do masy mięsnej np ziarna słonecznika, dyni, przesmażoną cebulkę, zioła, a także zamieniając grillowaną cukinię na blanszowaną kapustę, szpinak albo co tylko chcemy. Każdy może komponować swoją własną wersję ;)
A jeśli zostanie Wam z obiadu z powodzeniem możecie zjeść ją na zimno na kolację.





Składniki:
500g mięsa mielonego
3 ząbki czosnku
około 10-12 kawałków suszonych pomidorów
sól, czarny pieprz, oregano, zioła prowansalskie
płat ciasta francuskiego
średnia cukinia
jajko
biały sezam

Sposób przygotowania:
Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i rozcieramy na desce do krojenia. Będzie bardziej aromatyczny i wyrazisty niż przeciśnięty przez praskę.
Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy w drobna kostkę.
Mięso mielone łączymy z posiekanymi pomidorami i przetartym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, ziołami prowansalski i i suszonym oregano. Wyrabiamy ręka jednolitą masę.

Cukinię myjemy i obieramy obieraczka do warzyw na cieniutkie plasterki. Grillujemy na patelni grillowej doprawiając lekko sola i czarnym pieprzem.

Rozwijamy płat ciasta francuskiego i rozsmarowujemy na nim równomiernie mięsną masę zostawiając wolny rant (około 5 cm) wzdłuż szerszego boku. Na mięsie układamy obok siebie plasterki grillowanej cukinii. Całość ściśle zawijamy wzdłuż szerszego boku. Roladę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnem sezamu.
Pieczemy w 200 stopniach C przez około 35-40 minut do ze złocenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly