Roladki
z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, suszonymi pomidorami,
grillowaną cukinią i aromatem czosnku sprawdzą się zarówno jako
danie główne jak i przekąska. Świetnie smakują zarówno na
ciepło jak i na zimno.
Nie ukrywam, ze bardzo lubię to danie z racji łatwości przygotowania. Składniki na jego przygotowanie zawsze znajdę w lodówce więc jeśli nie mam weny do wymyślania obiadu to często pada na takie roladki. Ich smak można z łatwością modyfikować dodając różne składniki do masy mięsnej np ziarna słonecznika, dyni, przesmażoną cebulkę, zioła, a także zamieniając grillowaną cukinię na blanszowaną kapustę, szpinak albo co tylko chcemy. Każdy może komponować swoją własną wersję ;)
A jeśli zostanie Wam z obiadu z powodzeniem możecie zjeść ją na zimno na kolację.
A jeśli zostanie Wam z obiadu z powodzeniem możecie zjeść ją na zimno na kolację.
Składniki:
500g
mięsa mielonego
3
ząbki czosnku
około
10-12 kawałków suszonych pomidorów
sól,
czarny pieprz, oregano, zioła prowansalskie
płat
ciasta francuskiego
średnia
cukinia
jajko
biały
sezam
Sposób
przygotowania:
Czosnek
obieramy, kroimy w plasterki i rozcieramy na desce do krojenia.
Będzie bardziej aromatyczny i wyrazisty niż przeciśnięty przez
praskę.
Suszone
pomidory odsączamy z oleju i kroimy w drobna kostkę.
Mięso
mielone łączymy z posiekanymi pomidorami i przetartym czosnkiem.
Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem,
ziołami prowansalski i i suszonym oregano. Wyrabiamy ręka jednolitą
masę.
Cukinię
myjemy i obieramy obieraczka do warzyw na cieniutkie plasterki.
Grillujemy na patelni grillowej doprawiając lekko sola i czarnym
pieprzem.
Rozwijamy
płat ciasta francuskiego i rozsmarowujemy na nim równomiernie
mięsną masę zostawiając wolny rant (około 5 cm) wzdłuż
szerszego boku. Na mięsie układamy obok siebie plasterki
grillowanej cukinii. Całość ściśle zawijamy wzdłuż szerszego
boku. Roladę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnem sezamu.
Pieczemy
w 200 stopniach C przez około 35-40 minut do ze złocenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz