sobota, 10 października 2015

Polędwiczki grzybowe z polentą

Dobrze przyrządzona polędwiczka wieprzowa jest bardzo delikatna, krucha i mięciutka. To szlachetne mięso najbardziej smakuje mi w wersji duszonej. Świetnie komponuje się z grzybami zarówno lesnymi borowikami, podgrzybkami czy kożlarami jak i nieco orientalnymi grzybami mun czy shitake.
Jest to pyszna propozycja na niedzielny obiad lub rodzinną uroczystość. Niezawodne połączenie polędwiczek z grzybami z pewnością zasmakuje zarówno mięsożercom jak i miłośnikom grzybów.
Świetnie komponują się z dodatkiem w postaci smażonej polenty z kaszki kukurydzianej.




Składniki:

polędwiczka wieprzowa (około 450g)
0,75l wywaru grzybowego (najlepiej z gotowania grzybów, ewentualnie z kostki grzybowej)
40g grzybów mun lub leśnych
średnia cebula
łyżka oliwy z oliwek
łyżka masła
sól, czarny pieprz
polenta:
szklanka kaszki kukurydzianej
2 szklanki wody
łyżeczka soli
2 łyżki masła
łyżka oliwy z oliwek
sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na plastry o grubości 1 cm i rozpłaszczamy dłonią. 
Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. W garnku rozgrzewamy łyżkę masła z łyżką oliwy. Przesmażamy polędwiczki na mocno rozgrzanym tłuszczu 1 minutę z każdej strony. Polędwiczki przekładamy na talerz a na tłuszczu pozostałym z ich smażenia szklimy cebule pokrojoną w księżyce. Wkładamy ponownie polędwiczki. Dolewamy wywar grzybowy i suszone grzyby leśne lub mun. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 35 minut do miękkości.

 
Polenta: 2 szklanki wody gotujemy do wrzenia. Dosypujemy kaszkę kukurydziana, sól oraz dokładamy łyżkę masła. Gotujemy cały czas mieszając aż kaszka wchłonie cały płyn (około 8-10 minut). Kaszkę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i studzimy. Zestalona kaszkę kroimy na porcje. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą lub masło klarowane. Porcje kaszki przesmażamy na złoto z obu stron. Oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i w razie potrzeby solą.

Polędwiczki serwujemy ze smażoną polentą i lekką sałatką na bazie sałaty i sezonowych warzyw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly