Dzisiaj w roli słodkiego na weekend chciałam Wam zaproponować dwie zdrowe wersje domowych batoników: musli z bakaliami i bezglutenowe z ciecierzycy z orzechami.
Słodkiego weekendu!
Batoniki
musli z śliwką i migdałami
Składniki:
skórka otarta z 2 cytryn
50ml solu jabłkowego
50g cukru
dwie łyżki miodu
20g masła
2 szklanki płatków owsianych
pół szklanki suszonej śliwki
pół szklanki posiekanych migdałów
1/3 szklanki moreli
1/3 szklanki rodzynek
1/3 szklanka wiórków kokosowych
50ml solu jabłkowego
50g cukru
dwie łyżki miodu
20g masła
2 szklanki płatków owsianych
pół szklanki suszonej śliwki
pół szklanki posiekanych migdałów
1/3 szklanki moreli
1/3 szklanki rodzynek
1/3 szklanka wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
Sok jabłkowy, cukier, miód, masło oraz
skórki cytrynowe umieścić w małym garnku i gotować na bardzo
małej mocy aż sok się zredukuje a całość zacznie bulgotać.
Śliwki i morele posiekać w drobna kostkę. Bakalie dodać do
gotującej się masy. Wyłączyć grzanie i dodać płatki owsiane.
Dokładnie wymieszać. Keksówkę lub prostokątne naczynie
żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę i
ugniatamy ją na płaską stroną łyżki. Studzimy a następnie
wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.
***************************************************************
Bezglutenowe
batoniki orzechowe
Batoniki
wcale nie muszę być bardzo słodkie ani naszpikowane karmelem czy
czekoladą. Polecam bezglutenowe batoniki przygotowane na bazie
płatków jaglanych i kukurydzianych z orzechami. Są pyszne, zdrowe
i z słodkością dostosowaną do naszych gustów.
Składniki:
250g
ugotowanej ciecierzycy (około 120g suchej)
łyżeczka
sody oczyszczonej
2
szklanki płatków jaglanych/owsianych
szklanka
płatków kukurydzianych bezglutenowych
½
szklanki pestek słonecznika
½
szklanki orzechów włoskich
4
łyżki płynnego oleju kokosowego 5 łyżek słodkiej śmietanki
stewia/fruktoza/melasa/cukier
biały lub brązowy do smaku
Sposób
przygotowania:
Ciecierzyce
namaczamy na noc w wodzie. Dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy do
miękkości. Odcedzamy i blendujemy na gładko. Dodajemy płatki
jaglane i kukurydziane, pestki słonecznika, posiekane orzechy i
śmietankę. Podgrzewamy olej kokosowy aż stanie się płynny.
Dodajemy do reszty składników. Dokładnie mieszamy. Dosładzamy wg
własnego gustu. Całość dokładnie mieszamy.
Formę 25x25cm
wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Wyrównujemy i
lekko dociskamy. Pieczemy w 190 stopniach C przez 20 minut. Tniemy na
batoniki po całkowitym wystudzeniu.
takie łatwe, a wyglądają tak pysznie
OdpowiedzUsuńpyszne! jutro próbuję ;-)
OdpowiedzUsuń