piątek, 16 października 2015

Batoniki musli z śliwką i migdałami oraz Bezglutenowe batoniki orzechowe

Dzisiaj w roli słodkiego na weekend chciałam Wam zaproponować dwie zdrowe wersje domowych batoników: musli z bakaliami i bezglutenowe z ciecierzycy z orzechami. 
Słodkiego weekendu!


Batoniki musli z śliwką i migdałami






Składniki: 
skórka otarta z 2 cytryn 
50ml solu jabłkowego
50g cukru
dwie łyżki miodu
20g masła
2 szklanki płatków owsianych
pół szklanki suszonej śliwki
pół szklanki posiekanych migdałów
1/3 szklanki moreli
1/3 szklanki rodzynek
1/3 szklanka wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:

Sok jabłkowy, cukier, miód, masło oraz skórki cytrynowe umieścić w małym garnku i gotować na bardzo małej mocy aż sok się zredukuje a całość zacznie bulgotać. Śliwki i morele posiekać w drobna kostkę. Bakalie dodać do gotującej się masy. Wyłączyć grzanie i dodać płatki owsiane. Dokładnie wymieszać. Keksówkę lub prostokątne naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę i ugniatamy ją na płaską stroną łyżki. Studzimy a następnie wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.


 ***************************************************************
 
Bezglutenowe batoniki orzechowe

 
Batoniki wcale nie muszę być bardzo słodkie ani naszpikowane karmelem czy czekoladą. Polecam bezglutenowe batoniki przygotowane na bazie płatków jaglanych i kukurydzianych z orzechami. Są pyszne, zdrowe i z słodkością dostosowaną do naszych gustów.






Składniki:

 
250g ugotowanej ciecierzycy (około 120g suchej)

łyżeczka sody oczyszczonej 

2 szklanki płatków jaglanych/owsianych

szklanka płatków kukurydzianych bezglutenowych
½ szklanki pestek słonecznika
½ szklanki orzechów włoskich
4 łyżki płynnego oleju kokosowego 
5 łyżek słodkiej śmietanki
stewia/fruktoza/melasa/cukier biały lub brązowy do smaku




Sposób przygotowania:
Ciecierzyce namaczamy na noc w wodzie. Dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i blendujemy na gładko. Dodajemy płatki jaglane i kukurydziane, pestki słonecznika, posiekane orzechy i śmietankę. Podgrzewamy olej kokosowy aż stanie się płynny. Dodajemy do reszty składników. Dokładnie mieszamy. Dosładzamy wg własnego gustu. Całość dokładnie mieszamy. 
Formę 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Wyrównujemy i lekko dociskamy. Pieczemy w 190 stopniach C przez 20 minut. Tniemy na batoniki po całkowitym wystudzeniu.





2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly