Jednym z moich zainteresowań jest zbieranie ciekawych przepisów kulinarnych. Osiem grubych segregatorów stoi na kuchennym regale w oczekiwaniu na to, aż się przydadzą. W jednym z zbiorów poszukiwałam jakiś czas temu fajnego przepisu na domowe bułeczki. Niestety nie umiem odtworzyć z jakiej gazety pochodził wycinek ale jedno jest pewne przepis wart jest wypróbowania.
Kiedy upiekłam te bułki po raz pierwszy mój ślubny
rozpływał się chwaląc że smakują jak z najlepszej piekarni. Lepszy komplement trudno sobie wyobrazić.
Nie ukrywam, ze jestem fanką domowego pieczywa... zapach, który się unosi w całym domu przywołuję u mnie piękne wspomnienia z dzieciństwa. Chciałabym, żeby moje dzieci też kojarzyły ten zapach z pięknym, rodzinnie spędzonym czasem. Dlatego mimo, że nie zawsze jest na to czas, staram się kiedy tylko mogę wypiec domowy chleb czy bułki.
W weekend zazwyczaj dysponujemy wolnym czasem. Jeśli Wy też takowym dysponujecie to polecam takie bułeczki na sobotnie lub niedzielne rodzinne śniadanko ;)
Składniki:
21g świeżych drożdży
Łyżeczka cukru
500g mąki pszennej
Łyżeczka soli
2 łyżki oleju słonecznikowego
100g ziaren słonecznika
250ml letniej wody
Sól prowansalska
gruboziarnista
Sposób
przygotowania:
Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozprowadzamy z
cukrem, dwoma łyżkami maki i 50 ml letniej wody. Przykrywamy
ściereczką i zostawiamy na 20 minut w ciepłym miejscu, aż zaczną pracować i lekko wyrosną
Resztę mąki mieszamy z pozostałą częścią wody, olejem oraz solą.
Dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy dokładnie dłońmi
jednolite ciasto. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na
około 40 minut.
Ciasto dzielimy na cztery lub sześć części (w zależności jak duże bułki chcemy upiec) i formujemy podłużne bułki długości około 15-20 cm.
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy na 15 minut do
wyrośnięcia po tym czasie nacinamy ostrym, mokrym nożem, smarujemy
obficie woda i posypujemy gruboziarnista sola i słonecznikiem lekko
dociskając.
Pieczemy 25-30 minut w 200
stopniach C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz