poniedziałek, 6 lipca 2015

Koktajl truskawka-arbuz-pomarańcza

Owocowe koktajle to najlepsza opcja na lekki wartościowy posiłek w upalny dzień. 
Skwar się leje z nieba... szklanka w dłoń i zapraszam na ziiiimny, ożywiający koktajl.







Składniki:
(na dwa duże koktajle)
3 szklanki truskawek
4 kawałki arbuza
2 pomarańcze
dżem truskawkowy do smaku (opcjonalnie miód/syrop klonowy)
kruszony lód
opcjonalnie jogurt naturalny


Sposób przygotowania:

Owoce najlepiej żeby były dobrze schłodzone w lodówce.
Truskawki odszypułkowujemy. Arbuza kroimy na mniejsze kawałki. Wyciągamy pestki. Pomarańcze obieramy i filetujemy lub jeśli nie przeszkadzają nam kawałki błonek pomarańczy po obraniu po prostu ją kroimy. Owoce umieszczamy w wysokim naczyniu i blendujemy na gładko. Dodajemy do smaku nieco dżemu truskawkowego lub opcjonalnie miodu/syropu klonowego. Szklanki napełniamy do 1/3 wysokości kruszonym lodem i dopełniamy owocowym koktajlem.

1 komentarz:

  1. Dobry pomysł z tym dżemem tuskawkowym do smaku, jeszcze nigdy nie dodawaliśmy dżemu do koktajli, a pzrecież to dobry pomysł. ;-) Od siebie polecamy - jesli chodzi o szybkie i proste przekąski z arbuzem: pokroić arbuza w kosteczkę i spryskać lekko octem balsamicznym, et voila! Dzięki kilku kroplom octu balsamico arbuz zyska nowy, na prawdę ciekawy smak! Pozdrawiamy. :-))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly