Ciecierzyca
ujmuje mnie tym, że w zależności od przypraw i dodatków można ją
jeść na słodko jak i wytrawnie i obu wersjach jest pyszna.
Pieczona, chrupiąca cieciorka jest świetną, zdrowa przekąską.
Zamiast zajadać się chipsami i paluszkami warto choć raz
wypróbować ja ze swoimi ulubionymi przyprawami i jeść bez
wyrzutów sumienia.
SKŁADNIKI:
200g
ciecierzycy (cieciorki)
łyżeczka
sody oczyszczonej
oliwa
z oliwek
sól,
czarny pieprz, granulowany czosnek, słodka i ostra papryka, zioła
prowansalskie i chili
WYKONANIE:
Ciecierzycą
moczę przez noc w zimnej wodzie. Gotuję z dodatkiem sody
oczyszczonej i odcedzam. Cieciorkę wykładamy na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek oraz doprawiamy
solą, czarnym pieprzem, granulowanym czosnkiem, słodką i ostra
papryką, ziołami prowansalskimi i chili. Pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 190 stopni C przez około 20 minut, co kilka minut
potrząsając zawartością. Ciecierzyca powinna być chrupiąca,
jeśli nie jest możemy przetrzymać ja jeszcze kilka minut. Aby się
nie przypaliła warto przykryć ja warstwą foli aluminiowej.
Super to wygląda :)
OdpowiedzUsuńto jedna z moich ulubionych przekąsek!
OdpowiedzUsuń