Świeża,
wiosenna sałatka z wyrazistym smakiem bryndzy i orzechowym aromatem
roszponki podkreślonym ziołowym winegretem.
Składniki:
(na
1 porcję)
dwie garści roszponki
bryndza lub ewentualnie feta
4 rzodkiewki
winegret:
2 łyżki oliwy extra vergin
łyżka octu winnego białego
łyżka wody
łyżka posiekanego koperku
łyżka posiekanej natki pietruszki
mielona gorczyca, kurkuma
sól ziołowa, biały pieprz
dwie garści roszponki
bryndza lub ewentualnie feta
4 rzodkiewki
winegret:
2 łyżki oliwy extra vergin
łyżka octu winnego białego
łyżka wody
łyżka posiekanego koperku
łyżka posiekanej natki pietruszki
mielona gorczyca, kurkuma
sól ziołowa, biały pieprz
Sposób
przygotowania:
Roszponkę
myjemy, odsączamy i ugadamy na talerzu. Łyżeczka nabieramy bryndze
i nakładamy na roszponkę. Rzodkiewki myjemy i kroimy na ćwiartki
(jeśli są duże każdą ćwiartkę przekrawamy jeszcze na pół).
Składniki na sos dokładnie mieszamy tworząc emulsję którą
polewamy sałatkę. Serwujemy do duszonych i pieczonych mięs i/lub
grzanek.
Wygląda przepysznie! !
OdpowiedzUsuńUwielbiam roszponkę, ostatnio robiłam z nią pizze
takiej sałatki chyba nigdy nie przyrządzałam, ale muszę spróbować! :)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://passionatanyprice.blogspot.com/