Bardzo lubię pieczeń rzymską bo jest
nieskomplikowana i mało angażująca w przygotowaniu. Soczewica
która jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka i ma
niski indeks glikemiczny sprawia, że pieczeń jest zdrowa i
niskokaloryczna.
Składniki:
500g
mięsa mielonego z szynki
400g
czarnej soczewicy z puszki lub 200g suchej
2
jajka
3
łyżki bułki tartej
2
białe cebule
2
ząbki czosnku
masło
klarowane do smażenia
sól,
czarny pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, oregano
łyżka
oliwy
bułka
tarta do wysypania formy
Wykonanie:
Mięso myjemy i mielimy na dużych
oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło klarowne. Cebule drobno
siekamy i szklimy na przygotowanej patelni. Wyciskamy ząbki czosnku
i przesmażamy z cebulą. Soczewicę odsączamy z zalewy. Jeśli
dysponujemy soczewicą sucha gotujemy ją w osolonym wrzątku.
Łączymy mięso z soczewicą, cebulką, jajkami i bułką tartą.
Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, gałką
muszkatołową tymiankiem i oregano.
Keksówkę smakujemy tłuszczem i
wysypujemy bułką tartą. Nadmiar wysypujemy. Nakładamy masę
mięsną lekko dociskamy. Wierzch smarujemy łyżka oliwy aby się
nie przypalił. Pieczemy w 200 stopniach C przez 45 minut.
Wypróbowałam przepis i danie bardzo mi smakuje. Pierwszy raz robiłam coś z soczewicą. Tylko moja pieczeń bardzo się rozpadała. Co mogłam zrobić nie tak jak powinnam?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.Ola
używałaś soczewicy z puszki czy gotowałaś sama? może nie była dobrze odsączona? Warto też masę mięsną dobrze ubić w formie np poprzez upuszczenie na blat z wysokości kilkunastu cm. Mi tez ostatnio się rozpadała ale to dlatego, że zapomniała dodać bułki tartej do masy ;)
OdpowiedzUsuńja bułkę tartą zastępuję otrębami, mniej wiecej 4 łyżki stołowe na 0,5 kg mięsa. dodatkowo, ponieważ nie solę dodałam jeszzcze 4 duże łyżki natki pietruszki, Wyszło bomba, dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńCiesze się że smakowało!
UsuńZapraszam do wypróbowywania także innych przepisów
pozdrawiam :)