Świąteczny
must-have bez którego święta nie są świętami. Piekę ja na
około miesiąc przed Wigilią. Wytrzymują świeże i miękkie nawet
kilka miesięcy.
SKŁADNIKI:
na około
25 sztuk:
500g maki
200g płynnego miodu
10g proszku do pieczenia
200g cukru pudru
120g masła
jajko
3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
Do dekoracji:
lukier (szklanka cukru pudru, 3 łyżki mleka, kwasek cytrynowy)
żółtko
posypki
500g maki
200g płynnego miodu
10g proszku do pieczenia
200g cukru pudru
120g masła
jajko
3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
Do dekoracji:
lukier (szklanka cukru pudru, 3 łyżki mleka, kwasek cytrynowy)
żółtko
posypki
WYKONANIE:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i
przyprawą korzenna. Dodać miód, cukier, masło i jajko. Zagnieść
ciasto jak na pierogi. Rozwałkować i wyciąć pożądane kształty.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około
10 minut w 180 stopniach C. Przygotować lukier: wymieszać szklankę
cukru pudru, 3 łyżki mleka, odrobinę kwasku cytrynowego i żółtko
jajka na gładką masę. lukrem smarować pierniczki. Można
dodatkowo udekorować je posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz