środa, 12 listopada 2014

Aromatyczne pierniczki pod złocistym lukrem

Świąteczny must-have bez którego święta nie są świętami. Piekę ja na około miesiąc przed Wigilią. Wytrzymują świeże i miękkie nawet kilka miesięcy.






SKŁADNIKI:

na około 25 sztuk:
500g maki
200g płynnego miodu
10g proszku do pieczenia
200g cukru pudru
120g masła
jajko
3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika 

Do dekoracji:
lukier (szklanka cukru pudru, 3 łyżki mleka, kwasek cytrynowy)
żółtko
posypki



WYKONANIE:



Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenna. Dodać miód, cukier, masło i jajko. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Rozwałkować i wyciąć pożądane kształty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut w 180 stopniach C. Przygotować lukier: wymieszać szklankę cukru pudru, 3 łyżki mleka, odrobinę kwasku cytrynowego i żółtko jajka na gładką masę. lukrem smarować pierniczki. Można dodatkowo udekorować je posypką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly