poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Wiśnie z orzechami pod koglem moglem

Ulepszona wersja znanego z dzieciństwa kogla mogla. Słodycz masy jajecznej przełamana została kwaśnymi owocami a kawałki orzechów, są kontrastem dla konsystencji deseru. Na zapieczonym wierzchu tworzy się skorupka a pod nią ukryty jest płynny deser. Pycha!

 


Wiśnie z orzechami pod koglem moglem



SKŁADNIKI:
(na 2 porcje)
2 szklanki wydrylowanych wiśni
około 8 orzechów włoskich
4 żółtka
6 łyżek cukru
2 łyżki cukru waniliowego
listki melisy/mięty do dekoracji


WYKONANIE:
Wiśnie myjemy i drylujemy. W naczynkach do zapiekania układamy wiśnie do około ¾ wysokości. Posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Żółtka ubijamy na biała puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Zalewamy owoce tak aby kogel mogel wypełnił przestrzeń między owocami i utworzył 1cm warstwę nad nimi. Zapiekamy w 180 stopniach C przez 9-10 minut. Dekorujemy listkiem melisy/mięty i wisienką. Zjadamy na ciepło.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly