Ulepszona
wersja znanego z dzieciństwa kogla mogla. Słodycz masy jajecznej
przełamana została kwaśnymi owocami a kawałki orzechów, są
kontrastem dla konsystencji deseru. Na zapieczonym wierzchu tworzy
się skorupka a pod nią ukryty jest płynny deser. Pycha!
Wiśnie
z orzechami pod koglem moglem
SKŁADNIKI:
(na
2 porcje)
2
szklanki wydrylowanych wiśni
około
8 orzechów włoskich
4
żółtka
6
łyżek cukru
2
łyżki cukru waniliowego
listki
melisy/mięty do dekoracji
WYKONANIE:
Wiśnie
myjemy i drylujemy. W naczynkach do zapiekania układamy wiśnie do
około ¾ wysokości. Posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi.
Żółtka ubijamy na biała puszystą masę z cukrem i cukrem
waniliowym. Zalewamy owoce tak aby kogel mogel wypełnił przestrzeń
między owocami i utworzył 1cm warstwę nad nimi. Zapiekamy w 180
stopniach C przez 9-10 minut. Dekorujemy listkiem melisy/mięty i
wisienką. Zjadamy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz