poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Cukinia faszerowana mięsem i pomidorami z cynamonem

Cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw. 
Często gości na naszym stole pod różnymi postaciami. Faszerowana mięsem indyczym i pomidorami jest smaczną, zdrową i bez węglowodanową propozycją dla osób dbających o dietę.
 
 
Cukinia faszerowana mięsem i pomidorami z cynamonem




SKŁADNIKI:

(na 4 porcje)
2 średnie cukinie
średnia cebula
2 ząbki czosnku
4 pomidory

6 kawałków suszonych pomidorów
ostra papryczka chilli
500g mięsa mielonego z indyka
sól, czarny pieprz, słodka papryka, świeża bazylia, cynamon
oliwa pomidorowa do smażenia
ser żółty do posypania



WYKONANIE:



Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy zostawiając boki o grubości około 1cm. Na rozgrzanej oliwie pomidorowej przesmażamy pokrojoną w pkostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory oraz mięso mielone. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, cynamonem i słodka papryką. Przesmażamy razem. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa razem z papryczką chilli i garścią posiekanej bazylii. Redukujemy płyn. Farsz mięsno-pomidorowy umieszczamy w uprzednio przygotowanych cukiniach. Ser ścieramy na grubych oczkach i posypujemy nim cukinie. Zapiekamy w 180 stopniach C przez 20 minut.





1 komentarz:

  1. Ten cynamon musi tu dawać fajny aromat. A w ogóle to lubię wszelkie faszerowane cukinie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly