Cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw.
Często gości na
naszym stole pod różnymi postaciami. Faszerowana mięsem indyczym i
pomidorami jest smaczną, zdrową i bez węglowodanową propozycją
dla osób dbających o dietę.
Cukinia faszerowana mięsem i pomidorami z
cynamonem
SKŁADNIKI:
(na 4 porcje)
2 średnie cukinie
średnia cebula
2 ząbki czosnku
4 pomidory
2 średnie cukinie
średnia cebula
2 ząbki czosnku
4 pomidory
6 kawałków suszonych pomidorów
ostra papryczka chilli
500g mięsa mielonego z indyka
sól, czarny pieprz, słodka papryka, świeża bazylia, cynamon
oliwa pomidorowa do smażenia
ser żółty do posypania
ostra papryczka chilli
500g mięsa mielonego z indyka
sól, czarny pieprz, słodka papryka, świeża bazylia, cynamon
oliwa pomidorowa do smażenia
ser żółty do posypania
WYKONANIE:
Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy
zostawiając boki o grubości około 1cm. Na rozgrzanej oliwie
pomidorowej przesmażamy pokrojoną w pkostkę cebulę i przeciśnięty
przez praskę czosnek. Następnie dodajemy drobno pokrojone suszone
pomidory oraz mięso mielone. Doprawiamy solą, świeżo mielonym
czarnym pieprzem, cynamonem i słodka papryką. Przesmażamy razem.
Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i
dodajemy do mięsa razem z papryczką chilli i garścią posiekanej
bazylii. Redukujemy płyn. Farsz mięsno-pomidorowy umieszczamy w
uprzednio przygotowanych cukiniach. Ser ścieramy na grubych oczkach
i posypujemy nim cukinie. Zapiekamy w 180 stopniach C przez 20 minut.
Ten cynamon musi tu dawać fajny aromat. A w ogóle to lubię wszelkie faszerowane cukinie.
OdpowiedzUsuń