piątek, 1 sierpnia 2014

Nalewka Wiśniowa z Waniliową Nutą

Przepis na nalewkę jest efektem wieloletniego udoskonalania receptury. Trunek jest bardzo aromatyczny i niezbyt słodki. W tle wyczuwa się nutę wanilii i goździków. Jest doskonała na zimowe wieczory.





Nalewka Wiśniowa z Waniliową Nutą



Składniki:



  • 2kg wiśni
  • około 20-30 wiśni z pestkami lub samych pestek
  • 1 kg cukru
  • 1 l wódki
  • 1,25 l spirytusu
  • laska wanilii
  • kilka goździków (około 3-5 sztuk)

Wykonanie:



Wiśnie drylujemy. Zostawiamy około 20-30 sztuk z pestkami. Umieszczamy wszystkie wiśnie w dużym szklanym naczyniu. Zasypujemy 1 kg cukru. Dodajemy łaskę wanilii i goździki. Dokładnie wstrząsamy aby cukier dotarł do całej masy wiśni. Zalewamy zmieszanym wcześniej spirytusem z wódką i ponownie wstrząsamy. Jeżeli wszystkie wiśnie nie są zamoczone możemy dodać sok z drylowania wiśni lub wódkę (nalewka będzie mocniejsza). Pozostawiamy ją w ciepłym i ciemnym miejscu na minimum miesiąc, pamiętając przez pierwsze dni o sporadycznym wytrząsaniu naczynia. Nalewka im dłużej leżakuje tym jest smaczniejsza.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly