Przepis na nalewkę jest
efektem wieloletniego udoskonalania receptury. Trunek jest bardzo
aromatyczny i niezbyt słodki. W tle wyczuwa się nutę wanilii i
goździków. Jest doskonała na zimowe wieczory.
Nalewka
Wiśniowa z Waniliową Nutą
Składniki:
- 2kg wiśni
- około 20-30 wiśni z pestkami lub samych pestek
- 1 kg cukru
- 1 l wódki
- 1,25 l spirytusu
- laska wanilii
- kilka goździków (około 3-5 sztuk)
Wykonanie:
Wiśnie drylujemy. Zostawiamy około
20-30 sztuk z pestkami. Umieszczamy wszystkie wiśnie w dużym
szklanym naczyniu. Zasypujemy 1 kg cukru. Dodajemy łaskę wanilii i
goździki. Dokładnie wstrząsamy aby cukier dotarł do całej masy
wiśni. Zalewamy zmieszanym wcześniej spirytusem z wódką i
ponownie wstrząsamy. Jeżeli wszystkie wiśnie nie są zamoczone
możemy dodać sok z drylowania wiśni lub wódkę (nalewka będzie
mocniejsza). Pozostawiamy ją w ciepłym i ciemnym miejscu na minimum
miesiąc, pamiętając przez pierwsze dni o sporadycznym wytrząsaniu
naczynia. Nalewka im dłużej leżakuje tym jest smaczniejsza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz