piątek, 1 sierpnia 2014

Brzdąc poznański

  Tradycyjne poznańskie ciasto dostępne chyba w każdej cukierni w stolicy Wielkopolski. Oryginalnie ciasto nie jest nasączanie ponczem, nie jest dekorowane posypkami czy orzechami a także nie ma dodatków w postaci innych warstw, owoców czy polew. Mimo to jest absolutnie przepyszne.







Składniki:
Biszkopt:5 jajek
3/4 szklanki cukru
110g mąki ziemniaczanej
60g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu

Masa:1 litr słodkiej śmietanki 30%
1 szklanka cukru
4 łyżeczki kakao
4 łyżeczki żelatyny


Sposób przygotowania:

BISZKOPT
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, a następnie żółtka i miksować wszystko około 10 minut. Proszek do pieczenia mieszamy z octem (dzięki temu biszkopt po upieczeniu jest równy), dodajemy do masy i ubijamy. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Pieczemy w 170 stopniach C przez 20 minut.


MASA
Kremówkę (odlać pól szklanki) zagotować z cukrem i kakao, ostudzić i schłodzić w lodówce najlepiej przez noc.


Wyjąć masę i rozgrzać do temp. pokojowej. Pozostała śmietankę podgrzać niemal do zagotowania i rozpuścić w niej żelatynę. Schłodzić. Masę kakaową zmiksować bardzo dokładnie, aż będzie przypominać bardzo miękkie, prawie płynne masło. Dodać w2ystudzoną żelatynę. Masę brzdącowi rozsmarowywać na przekrojonym biszkopcie, a następnie przykryć drugą połową ciasta, wyłożyć 1/3 masy. Pozostała masę brzdącowi umieścić w rękawie cukierniczym i wyciskać na wierzchu ciasta rozetki.




7 komentarzy:

  1. Uwielbiam brzdąca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy o nim nie słyszałam, ale nazwę ma wyjątkowo urokliwą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzdąc… fajna nazwa :) I jak pięknie i ciekawie udekorowana góra! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie zrobie to ciasto, tylko proszę o wskazówkę jakiego octu użyć i na jaką blachę są te proporcje? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam zwykłego octu spirytusowego (jest zupełnie niewyczuwalny w smaku).
      Piekę w blaszce 25x25 cm.
      pozdarwiam

      Usuń
  5. To ciasto to jakaś ściema krem sama woda dosyć że niejasny opis to jeszcze z tego wogóle krem nie wychodzi

    OdpowiedzUsuń
  6. ale sam biszkopt pierwsza klasa lekki, puszysty, super.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly