Tradycyjne
poznańskie ciasto dostępne chyba w każdej cukierni w stolicy
Wielkopolski. Oryginalnie ciasto nie jest nasączanie ponczem, nie
jest dekorowane posypkami czy orzechami a także nie ma dodatków w
postaci innych warstw, owoców czy polew. Mimo to jest absolutnie
przepyszne.
Składniki:
Biszkopt:5
jajek
3/4 szklanki cukru
110g mąki ziemniaczanej
60g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu
Masa:1 litr słodkiej śmietanki 30%
1 szklanka cukru
4 łyżeczki kakao
4 łyżeczki żelatyny
3/4 szklanki cukru
110g mąki ziemniaczanej
60g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu
Masa:1 litr słodkiej śmietanki 30%
1 szklanka cukru
4 łyżeczki kakao
4 łyżeczki żelatyny
Sposób
przygotowania:
BISZKOPT
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, a następnie żółtka i miksować wszystko około 10 minut. Proszek do pieczenia mieszamy z octem (dzięki temu biszkopt po upieczeniu jest równy), dodajemy do masy i ubijamy. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Pieczemy w 170 stopniach C przez 20 minut.
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, a następnie żółtka i miksować wszystko około 10 minut. Proszek do pieczenia mieszamy z octem (dzięki temu biszkopt po upieczeniu jest równy), dodajemy do masy i ubijamy. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Pieczemy w 170 stopniach C przez 20 minut.
MASA
Kremówkę (odlać pól szklanki) zagotować z cukrem i kakao, ostudzić i schłodzić w lodówce najlepiej przez noc.
Wyjąć masę i rozgrzać do temp. pokojowej. Pozostała śmietankę podgrzać niemal do zagotowania i rozpuścić w niej żelatynę. Schłodzić. Masę kakaową zmiksować bardzo dokładnie, aż będzie przypominać bardzo miękkie, prawie płynne masło. Dodać w2ystudzoną żelatynę. Masę brzdącowi rozsmarowywać na przekrojonym biszkopcie, a następnie przykryć drugą połową ciasta, wyłożyć 1/3 masy. Pozostała masę brzdącowi umieścić w rękawie cukierniczym i wyciskać na wierzchu ciasta rozetki.
Uwielbiam brzdąca :)
OdpowiedzUsuńNigdy o nim nie słyszałam, ale nazwę ma wyjątkowo urokliwą :)
OdpowiedzUsuńBrzdąc… fajna nazwa :) I jak pięknie i ciekawie udekorowana góra! :)
OdpowiedzUsuńChętnie zrobie to ciasto, tylko proszę o wskazówkę jakiego octu użyć i na jaką blachę są te proporcje? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUżywam zwykłego octu spirytusowego (jest zupełnie niewyczuwalny w smaku).
UsuńPiekę w blaszce 25x25 cm.
pozdarwiam
To ciasto to jakaś ściema krem sama woda dosyć że niejasny opis to jeszcze z tego wogóle krem nie wychodzi
OdpowiedzUsuńale sam biszkopt pierwsza klasa lekki, puszysty, super.
OdpowiedzUsuń