środa, 23 lipca 2014

Chłodnik wiśniowy z lawendą

Zupa wiśniowa kojarzy mi się z dzieciństwem kiedy rodzice mieli kilkadziesiąt drzew wiśniowych, a mama z ich owoców poza kompotami i dżemami robiła właśnie pyszny chłodnik.
Przepis mamy nieco zmodyfikowałam dodając lawendę i pomarańczę dzięki czemu jej smak jest jeszcze bogatszy a orzeźwia tak samo dobrze:)

Wiśniowa z pomarańczą i lawendą jest bardzo wyrazista i smaczna. Najlepsza z makaronem i kleksem gęstej śmietany.






SKŁADNIKI:
1kg wydrylowanych wiśni
1l wody
sok i skórka z pomarańczy
2 gałązki świeżej lawendy
cukier do smaku
sól
3 łyżki mąki ziemniaczanej

dowolny makaron


WYKONANIE:
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy.
Wiśnie myjemy i drylujemy. Umieszczamy w dużym garnku, dodajemy sok i skórkę z pomarańczy oraz kwiatki lawendy i zalewamy wodą gotujemy do zagotowania. Dosładzamy i dosalamy cukrem do smaku. Wyciągamy kwiaty lawendy. W niewielkiej ilości wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy ją do wiśni. Gotujemy aż zupa zgęstnieje. Chłodzimy. Najlepiej smakuje bardzo zimna z dodatkiem makaronu i kleksem gęstej śmietany.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly