wtorek, 13 października 2020

Paprykowe spaghetti bolognese

 Klasyczne spaghetti bolognese z dodatkiem papryki i marchewki. Jest bardzo bogate w smaki i armaty dzięki użyciu sporej ilości, różnorodnych przypraw. Sycące, pyszne i zdrowe.

 


Składniki

500g mięsa mielonego z szynki/indyka/łopatki wg uznania
2 łyżki oliwy pomidorowej (spod suszonych pomidorów)
2-3 ząbki czosnku
spora biała cebula
strąk czerwonej papryki
2 średnie marchewki
3 gałązki selera naciowego
2 puszki pomidorów pelatti (po 400g) lub duży słoik domowego przecieru pomidorowego (900ml)
2-3 łyżki suszonych płatków papryki
sól, czarny pieprz, oregano, tymianek, rozmaryn, cynamon, kmin rzymski mielony, słodka i ostra papryka

 

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al. dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przykrywamy.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę pomidorową i szklimy na niej posiekaną w małą kostkę cebulę z dodatkiem przeciśniętego czosnku. Dodajemy mięso, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Przesmażamy aż mięso się zetnie. W tym czasie obieramy i trzemy w robocie kuchennym (lub na tarce o dużych oczkach) marchew i paprykę. Dodajemy starte warzywa razem z drobno posiekanym selerem naciowym. Przesmażamy aż warzywa lekko zmiękną (około 5 min). Dodajemy pelatti lub przecier pomidorowy i gotujemy około 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie doprawiamy do smaku oregano, tymiankiem, rozmarynem, paprykami, cynamonem, mielonym kminem oraz solą i pieprzem.

Makaron wykładamy na ciepłe talerze i polewamy pośrodku sosem, Dekorujemy rukolą/młodym szpinakiem.



Czas przygotowania: 35’

Trudność: łatwe

Ilość porcji: 4

 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly